ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η επιστροφή της Novartis...

...και δυο-τρία πράγματα που έμαθε γι’ αυτή ο ρεπόρτερ Χρήστος Ξανθάκης
 

 Ένα σκάνδαλο με όχι και τόσο μικρό εύρος ή διάρκεια

Ορίστε, πέρασε η πρώτη εβδομάδα του σκανδάλου (συγγνώμη του αντιπερισπασμού!) Novartis και σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τι συνέβη. Εδώ, ο ρεπόρτερ Ξανθάκης καταθέτει τις προσωπικές του εντυπώσεις από το στόρι:

* Θα επαναλάβω ότι πρόκειται περί σκανδάλου και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Το είχε πει μια φορά κι έναν καιρό σε.. κάποιο στιχούργημά του ο Σαββόπουλος και ισχύει απολύτως και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σκάνδαλο είναι και το επιβεβαιώνουν ένα σωρό σοβαροί άνθρωποι από τον διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση ως τον πρώην Υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό και τον πρώην Υπουργό Επικρατείας και νούμερο ένα ειδικό στην οικονομία της υγείας Ηλία Μόσιαλο.

* Το εύρος του σκανδάλου είναι μεγάλο. Δεν μιλάμε τώρα για ένα πάρε δώσε ολίγων δεσμίδων και ακόμη πιο ολίγων ημερών. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει για την ώρα την πραγματική έκτασή του. Διαβλέπω τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια να προσανατολιστεί το ενδιαφέρον στην περίοδο 2004-2009, βασισμένη αποκλειστικά και μόνο σε απλά μαθηματικά. Ενδιαφέρον δεν λέω, αλλά στο Φυσικό Αθηνών μας μάθανε ότι υπάρχουν και άλλες επιστήμες πλην των μαθηματικών. Και δίχως αυτές, δεν πάνε μπροστά ούτε η ανθρωπότητα ούτε η δικαιοσύνη.

* Μιας και μιλάμε για δικαιοσύνη, καλόν είναι να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της δίχως τη συνοδεία απειλών ή υστερικών κραυγών. Και να μην σπεύδουμε, επίσης, να βαφτίζουμε ενόχους όποιους δεν γουστάρουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και ενδέχεται να προκύψουν αρκετές εκπλήξεις ως το τέρμα του.

* Τα media έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης και σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Όσα αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη σκανδάλου και μιλούν για σκευωρία.
Όσα θεωρούν δεδομένο το σκάνδαλο και δεν παίρνουν θέση όσον αφορά στην ονοματολογία.
Όσα θεωρούν δεδομένο το σκάνδαλο και αραδιάζουν ονόματα.
Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν χαραχθεί και φυσικά (στην Ελλάδα είμαστε!) δεν είναι πάντοτε παραταξιακές.

* Όπως έγραψα και την προηγούμενη φορά, ισχύει πάντα η φράση που πρωτακούστηκε στην ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου»:
Follow the money!
Αν βρεθεί διαδρομή χρημάτων ποιος τους χέζει τους μάρτυρες και τις ταυτότητές τους! Σημειώνω ότι όποιος πιστεύει στην μυστικοπάθεια των Ελβετών, μάλλον έχει διαβάσει πολύ Αστερίξ. Στις Άλπεις, υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί ανάμεσα στα πελατάκια. Κάποια ψάρια κολυμπάνε στις λίμνες ελεύθερα και κάποια άλλα καταλήγουν στο τηγάνι με βούτυρο και αμύγδαλα.

* Ακούω μερικές φωνούλες να επιμένουν ότι πρέπει να κάνουμε κράτει στην υπόθεση Novartis, γιατί κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το πολιτικό σκηνικό. Αν είναι σάπιο ας καταρρεύσει, λέω εγώ. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη μαυρίλα εφ’ όρου ζωής, υπό το φόβο ότι μπορεί να μας προκύψει κάτι χειρότερο.

Υ.Γ. 1: Ο μόνος που την πλήρωσε ως τώρα λόγω Novartis, ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος. Για να δούμε αν θα είναι και ο τελευταίος.

Υ.Γ. 2: Υπενθυμίζω ότι ο Αντώναρος διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, καθώς και ότι διατηρεί θερμές σχέσεις με τα γερμανικά ΜΜΕ. Κρατείστε το στα υπόψιν.

- το κείμενο του Χρήστου Ξανθάκη είναι από το newpost.gr