ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Nέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΡΤ έπειτα από 15 χρόνια


Θετική ήταν η έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που έγιναν με σκοπό την κατάρτιση της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που αφορά όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, στην αίθουσα του ΔΣ, ο πρόεδρος ΔΣ-ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, συνυπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τους εκπροσώπους 5 εκ των 6 επιχειρησιακών Σωματείων της δημόσιας τηλεόρασης, (ΕΕΕΡΤ, Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ και ΠΣΥΠΕΡΤ), τα οποία εκπροσωπούν το 94% των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ αναφέρει:

"Η επιτευχθείσα συμφωνία θεωρείται σημαντικότατη, καθώς γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΡΤ είχε υπογραφεί το 2007, δηλαδή πριν από 15 ολόκληρα χρόνια.

Είναι δε το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων σχεδόν δύο ετών μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων και του διοικητικού προσωπικού των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου το εγχείρημα να έχει αίσιο τέλος.

Η σύμβαση επιλύει, μεταξύ άλλων, χρόνια θεσμικά προβλήματα και εκκρεμότητες που υπήρχαν εδώ πολλά χρόνια στην ΕΡΤ, ενώ περιλαμβάνει και πρόβλεψη για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται, ότι μια αντίστοιχη συμφωνία μ’ αυτή που επετεύχθη σήμερα, υιοθέτησαν και συνυπέγραψαν με τα συναρμόδια υπουργεία και οι Ενώσεις Δημοσιογράφων, έπειτα από τη δημόσια πρόταση που έκανε η ΕΡΤ τον περασμένο Ιούλιο στην ΕΣΗΕΑ.

Σε μήνυμά του προς όλους τους εργαζόμενους ο Κωνσταντίνος Ζούλας σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Η επίτευξη μιας ΕΣΣΕ δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση για μια εταιρεία και για τον λόγο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω σήμερα όλους όσοι μετείχαν από πλευράς εργαζομένων και διοίκησης στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η σημερινή ημέρα, όμως, μου δίνει την ευκαιρία να σας πω και κάτι πιο προσωπικό. Αφότου ανέλαβα αυτή τη θέση μαζί με τον Γιώργο Γαμπρίτσο, προσπαθήσαμε από κοινού, όχι μόνο να διορθώσουμε διαχρονικές παθογένειες της ΕΡΤ, αλλά και να επιλύσουμε συγκεκριμένα και χρονίζοντα προβλήματα των εργαζομένων. Συχνά, μάλιστα, το κάναμε χωρίς καν να το κοινοποιούμε στους εκπροσώπους σας, καθώς πολλοί εξ αυτών μας αντιμετώπιζαν, αν όχι ως εχθρούς, σίγουρα πάντως με μεγάλη δυσπιστία.

Με απλά λόγια θέλω να σας πω ότι εκ χαρακτήρος πάντα πίστευα και πιστεύω ότι με τον καλοπροαίρετο διάλογο και με συνεννόηση μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι με τις ρήξεις και τις καταγγελτικές ανακοινώσεις. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί τελικά ένα μάθημα για όλους μας. Και κυρίως για εκείνους που αρέσκονται διαχρονικά να διαφωνούν με την εκάστοτε Διοίκηση της ΕΡΤ, ασχέτως αν ανομολόγητα συμφωνούν μαζί της".