ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ευθύνη και ενοχή έχουν ονοματεπώνυμο


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Δεν πιστεύω να πέσατε από τα σύννεφα παρακολουθώντας την εξέλιξη και την κατάληξη της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο (συγγνώμη, την υπόθεση) των υποκλοπών (συγγνώμη, των επισυνδέσεων); Ολα έγιναν όπως ακριβώς τα είχαμε προβλέψει. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποτρέψει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, μπορούσε όμως και το πέτυχε γιατί έχει την πλειοψηφία, να τη μετατρέψει σε μια παρωδία, όπως ευστόχως περιέγραψε τη διαδικασία ο πρωτοσέλιδος τίτλος τούτης της εφημερίδας στο σαββατοκυριακάτικο φύλλο της (1-2/10/2022). Τα πάντα ήταν κανονισμένα από την αρχή.

Οργανωτής ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή ο πρωθυπουργός της χώρας, και εκτελεστές οι υπουργοί του που έβγαιναν στα κανάλια για να κάνουν το μαύρο-άσπρο, κάποια κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης που απειλούσαν με φυλάκιση όσους τολμούσαν να σπάσουν την ομερτά και κυρίως οι βουλευτές της συμπολίτευσης που ήταν μέλη της επιτροπής και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου η βρόμικη ιστορία να μείνει στο σκοτάδι. Η υπόσχεσή τους ότι θα πέσει άπλετο φως έγινε ένα από τα συντομότερα ανέκδοτα της τελευταίας περιόδου.

Απέκλεισαν μάρτυρες που θα μπορούσαν είτε αυτοθέλητα είτε πιεζόμενοι να βοηθήσουν στη διαλεύκανση. Υπερασπίστηκαν με νύχια και με δόντια εκείνους τους μάρτυρες που δεν γινόταν να μην τους καλέσουν, όταν αυτοί οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο. Επιχείρησαν να προβοκάρουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ επειδή με τις απαντήσεις τους και την τοποθέτησή του και στα γενικά και στα ειδικά ακύρωνε τα έτσι κι αλλιώς καχεκτικά επιχειρήματά τους.

Αποπειράθηκαν με συμψηφισμούς να θολώσουν τα νερά. Δεν πρέπει λοιπόν να πέσετε από τα σύννεφα όταν παρουσιαστεί το πόρισμα της πλειοψηφίας των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο έχει συνταχθεί πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες της Εξεταστικής. Θα παραδίδει στην κοινωνία καθαρό τον πρωθυπουργό (αυτό δα έλειπε να αμαυρωθεί η εικόνα του σύγχρονου Ελευθέριου Βενιζέλου). Θα επισημαίνει κάποιες διαχειριστικές ανωμαλίες (λογικό αφού εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης) που όμως δεν θα βλάπτουν την κυβέρνηση και ενδεχομένως να προτρέπει τον πρωθυπουργό (κυβερνήτη για να μην ξεχνιόμαστε) να πάρει ορισμένες θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε να μην παρουσιαστούν στο μέλλον ανάλογες δυσάρεστες καταστάσεις.

Συμπερασματικά δεν έγινε και κάτι σοβαρό. Οι υποκλοπές τελείωσαν. Ουδείς ασχολείται. Το διαπιστώνουν και έγκυροι δημοσκόποι. Οπότε πάμε γι’ άλλα. Τους λόγους εθνικής ασφαλείας που υποχρέωσαν την ΕΥΠ (δηλαδή το μέγαρο Μαξίμου) να παρακολουθεί με τα δικά της μέσα ή και με τη συνδρομή του Predator το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα τους μάθουμε. Και δεν θα τους μάθουμε γιατί δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι.

Ούτε τρομοκράτης είναι ο Ανδρουλάκης, ούτε κατάσκοπος, ούτε θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί η πατρίδα του, η Κρήτη. Αυτό που υπήρχε, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί η καθεστωτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, ήταν το σχέδιό της που είχε στόχο να εκβιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζει αυτό πρακτικές παρακράτους; Η στάση του μεγάρου Μαξίμου επιτρέπει στον οποιοδήποτε να οδηγηθεί σε αυτήν την εκτίμηση. Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στην ευθύνη και την ενοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και η ευθύνη και η ενοχή έχουν ονοματεπώνυμο.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (03.10.2022)