ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Οι εργαζόμενοι ζητούν να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο ενημερωτικός ρόλος της ΕΡΤ3


Συστηματική είναι η υποβάθμιση του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3 με το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να εκφράζει την  αγωνία του για το μέλλον του τρίτου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ Κων/νου Ζούλα και του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3 Φίλιου Στάγκου σε συναντήσεις τους με την ΕΣΗΕΜ-Θ, διαπιστώνεται ότι το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού δεν ενισχύεται. Αντιθέτως καλύπτεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του από παραγωγές προσαρμοσμένες στο πρόγραμμα του ΕΡΤNEWS.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΡΤ3 απουσίαζε παντελώς –για πρώτη φορά στην ιστορία της– από τη μετάδοση των εγκαινίων της ΔΕΘ αλλά και από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόχειρος και αποσπασματικός σχεδιασμός του ΕΡΤNEWS ,που βγήκε εσπευσμένα στον αέρα, έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί η ΕΡΤ3 στο περιθώριο του κεντρικού σχεδιασμού του προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση που έγινε προ ημερών στην ΕΣΗΕΜ-Θ διατύπωσαν τις παρακάτω ενέργειες ως αναγκαίες να διατηρήσει και να αναπτύξει ο σταθμός τον ρόλο που του αναλογεί:

  • Διοικητική, οικονομική και προγραμματική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3.
  • Ενδυνάμωση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών της τηλεόρασης της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό), στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου τηλεοπτικού προγράμματος.
  • Ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ που θα στηρίζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα.
  • Αύξηση του ενημερωτικού περιεχομένου της τηλεόρασης και άνοιγμα των ενημερωτικών εκπομπών στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.
  • Υποστήριξη των αθλητικών μεταδόσεων με ανάλογο τηλεοπτικό πρόγραμμα εσωτερικής παραγωγής και ενίσχυση του αθλητικού δυναμικού.
  • Άμεση συμπλήρωση του φετινού ενημερωτικού προγράμματος με σημαντική χρονική επέκτασή του και ένταξη σε αυτό νέων εκπομπών εσωτερικής παραγωγής.
  • Δημιουργική και ισότιμη συμμετοχή της ΕΡΤ3 στον σχεδιασμό και την παραγωγή του προγράμματος του ΕΡΤNEWS, με παράλληλη διασφάλιση του αυτόνομου ενημερωτικού χαρακτήρα της.
  • Ανάπτυξη πρωτοβουλιών της ΕΡΤ3 με σκοπό την ενίσχυση της φυσιογνωμίας της και την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, την κοινωνία και την παραγωγή, την νεολαία και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους φορείς του.
  • Αναβάθμιση του ρόλου των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 fm και 9.58 fm και την διεύρυνση της εμβέλειας τους.
  • Υποστήριξη του δημοσιογραφικού έργου και διασφάλιση της απρόσκοπτης μελλοντικής λειτουργίας των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ.
  • Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στη συνέλευση των εργαζομένων διατυπώθηκε σειρά προτάσεων για να υποστηριχθούν τα παραπάνω αιτήματα. Τις προτάσεις αυτές θα επεξεργαστεί και θα εξειδικεύσει το Διοικητικό Συμβούλιο, διατηρώντας ως σημείο αναφοράς την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων, εφόσον δεν αποδειχθεί έμπρακτα η ενίσχυση του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.