ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πιστεύετε τις θεωρίες συνωμοσίας; Υπάρχουν αυτοί που δίνουν βάση σε όποιο συνωμοτικό σενάριο κυκλοφορεί, υπάρχουν κι αυτοί που τις θεωρούν αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται συνωμοσίες. Η Ιστορία έχει δώσει πολλά παραδείγματα. Αλλο αυτό όμως και άλλο να πιστεύεις με φανατισμό πως ό,τι συμβαίνει στη χώρα σου και στον κόσμο είναι το αποτέλεσμα της δράσης σκοτεινών κύκλων. Η κυβέρνησή μας, που μέχρι τώρα υπερηφανευόταν πως είναι η πιο σοβαρή, η πιο φιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τον πόλεμο και μετά, που χλεύαζε όσους μιλούσαν για συνωμοσίες, χαρακτηρίζοντάς τους γραφικούς, έχει αλλάξει βιολί. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα δηλώνουν δημοσίως ο πρωθυπουργός και οι πιο φλύαροι εκ των υπουργών του και όσα λένε στις ιδιωτικές συζητήσεις τους επιτρέποντας στους συνομιλητές τους να τα κοινοποιήσουν, αλλά δεσμεύοντάς τους να μην τους τα χρεώσουν, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το σύμπαν συνωμοτεί για να τους πλήξει. Επειδή είναι σοβαροί προσκομίζουν και τις αποδείξεις:

Εκεί που όλα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πήγαιναν μια χαρά (μη διανοηθείτε να ισχυριστείτε ότι είναι πειραγμένα γιατί θα πέσει φωτιά να σας κάψει), η ανάπτυξη χτύπαγε ταβάνι, η ανεργία πλησίαζε στο μηδέν, τα πλεονάσματα απογειώνονταν, η βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός δηλαδή, πετούσε και όσοι ασκούσαν κριτική για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην πανδημία και στο θέμα της ακρίβειας έσπαγαν τα μούτρα τους, έσκασε από το πουθενά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τυχαίο; Ουδείς στο μέγαρο Μαξίμου το πίστεψε. «Ακόμη δεν έχω ξεκαθαρίσει τι συνέβη» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στους Sunday Times. Λογικό. Επεσε από τα σύννεφα ο άνθρωπος. Το ψάχνουν το θέμα και τα λαγωνικά του μεγάρου Μαξίμου και ο υπερδραστήριος υπουργός Ανάπτυξης, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει χάμω (για όλα έχει μια απάντηση, ακόμη και για τον τετραγωνισμό του κύκλου), και οι δημοσιολόγοι των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που κι αυτοί αιφνιδιάστηκαν.

Στην αρχή οι υποψίες έπεσαν στους συνήθεις ενόχους, τους ακροαριστερούς λαϊκιστές. Μπορεί να μη λειτουργούν σήμερα όπως οι κομμουνιστές την εποχή που ήταν στην παρανομία, αλλά όλο και κάτι από το αμαρτωλό και αντεθνικό παρελθόν τους θα έχει επιβιώσει και θα τους καθοδηγεί. Εντάξει, για όλα είναι ικανοί αυτοί, αλλά ας μην τους αναβαθμίσουμε τόσο πολύ. Κρατάμε κάβα το στοιχείο. Ισως μας χρειαστεί στο μέλλον. Στη συνέχεια στοχοποιήθηκε ο Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ο προαιώνιος αντίπαλος του έθνους. Γιατί όχι; Ασε την υποψία να κυκλοφορεί. Υπάρχει βεβαίως και ο Πούτιν. Μας μισεί γιατί στηρίζουμε τον Ζελένσκι, έχει παράδοση παρεμβάσεων στο εσωτερικό άλλων χωρών για να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, οπότε είναι κι αυτός ένας βολικός ύποπτος. Ασ’ το να σέρνεται.

Εχουν εμπλακεί στη συνωμοσία και διάφοροι Ευρωπαίοι. Κάποιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου που επιμένουν να ρωτάνε και να ζητούν άκουσον άκουσον να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό (λες και έχει κάνει κάτι επιλήψιμο), κάποια ξένα μέσα ενημέρωσης που αντί να ασχολούνται με αυτά που συμβαίνουν στις χώρες τους θέλουν να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας - ποιοι, αυτοί που ζούσαν στα δέντρα όταν εμείς εδώ είχαμε ανακαλύψει την άμεση δημοκρατία. Ο κύκλος των υπόπτων κάπου εδώ κλείνει. Μένει να εντοπιστεί ο σκοπός τους. Να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σωστό. Πώς επιχειρούν να το πετύχουν; Μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη για να μην καταφέρουν τα κόμματά τους να συνεργαστούν μετά τις εκλογές. Ευφυές. Το βρήκε ο πρωθυπουργός μας. Ουδείς άλλος θα μπορούσε. Ας το ξεφουρνίσουμε. Σάμπως το άλλο με τον Τοτό είναι καλύτερο;

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (065.10.2022)