ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η κατάρα του τράγου


Στην Ευρώπη ο πιο δημοφιλής αθλητικός μύθος είναι αυτός που θέλει τη κατάρα του τσιγγάνου προπονητή της Μπενφίκα, Μπέλα Γκούντμαν, που το 1962 απολύθηκε χωρίς να πάρει αποζημίωση. Ποτέ να μην ξαναπάρετε ευρωπαϊκό κύπελλο, εάν δεν μου δώσετε τα λεφτά μου, λέγεται ότι είπε ο Γκούτμαν κι από τότε οι «αετοί της Λισαβόνας», σε αντίθεση με την Πόρτο, δεν πήραν τη χαρά μιας επιτυχίας.
Στις ΗΠΑ η… δημοφιλέστερη κατάρα έχει για πρωταγωνιστή έναν συμπατριώτη μας και… θύμα μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες του μπέιζμπολ, τους Σικάγο Καμπς. Κράτησε από το 1945 μέχρι το 2016, δηλαδή 71 ολόκληρα χρόνια!
Ο συμπατριώτης μας λεγόταν Βασίλης Σιάνης. Είχε ξεκινήσει από το Παλαιόπυργο Αρκαδίας. Κατέληξε στο Σικάγο και το 1934 με 205 δολάρια αγοράζει μια παρακμασμένη ταβέρνα, τη «Λίνκον». Της αλλάζει όνομα (Billy Goat Tavern) και την απογειώνει.
Σήμα κατατεθέν ένας τράγος, ο Μέρφι. Ο Σιάνης του είχε σώσει τη ζωή όταν έπεσε από το φορτηγό που τον μετέφερε, σε ένα γκρεμό. Ο τράγος με τον καιρό δεν έγινε μόνο ατραξιόν του μαγαζιού, αλλά και των «Σικάγο Καμπς». Ο Σιάνης τον έπαιρνε μαζί του στα ματς και οι οπαδοί θεωρούσαν τον Μέρφι «γούρι».
Όλα πήγαιναν ωραία και καλά για τον Σιάνη, τον Μέρφι και τους Σικάγο Καμπς που στις 6 Οκτωβρίου 1945 είχαν φτάσει στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπέιζμπολ όπως λένε το δικό τους πρωτάθλημα. Τίτλο είχαν να δουν από το 1908, αλλά στον τέταρτο τελικό, σε σύνολο επτά, προηγούντο με 2-1. Το ματς όμως δεν πήγαινε καλά. Οι Ντιτρόιτ Τάιγκερς ήταν διαρκώς μπροστά στο σκορ, ήταν καλύτεροι και το «σπάσιμο της έδρας» μαζί με την ισοφάριση ήταν κοντά.
Και τότε έγινε αυτό που δεν έπρεπε.. Ο Μέρφι θέλησε να… κάνει την ανάγκη του. Προφανώς του είχε πέσει και βαρύ το μεσημεριανό που είχε φάει νωρίτερα στη ταβέρνα και μια μπόχα απλώθηκε στην εξέδρα των VIP όπου ήταν και το θεωρείο του Σιάνη. Ο πρόεδρος της ομάδας Φίλιπ Ρίνγκλεϊ είχε τα νεύρα του κι αποφάσισε να ξεσπάσει στον κακομοίρη τον Μέρφι. «Πετάξτε έξω τον τράγο», διέταξε τους άνδρες ασφαλείας που υπάκουσαν στο αφεντικό τους.
Ο Σιάνης ακολούθησε κι αυτός τον τράγο του. Προσβεβλημένος για τη συμπεριφορά λέγεται ότι βγαίνοντας από το γήπεδο φώναζε: «Να μην ξαναφτάσει η ομάδα σε τελικό». Οι Καμπς πήραν τη κάτω βόλτα. Για πολλά χρόνια έπεσαν στην αφάνεια. Όσο για την κατάρα έγινε προσπάθεια να… σπάσει ακόμα και μετά το 1970 που πέθανε ο Σιάνης. Επιστρατεύτηκε ο κληρονόμος και ανηψιός του, Σαμ Σιάνης. Πήγε με ένα τράγο στο γήπεδο, άλλοι τράγοι έκαναν τον γύρο του γηπέδου. Μάταιος κόπος!

** Ηarddog / Από το θέμα του Άγγελου Μενδρινού που δημοσιεύτηκε στο newsbreak.gr. Για το τι έγινε στη συνέχεια, τι ζητήθηκε για να σπάσει η κατάρα και για το αν τελικά έσπασε διαβάστε εδώ.