ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ελευθερία ή ασφάλεια; Ελευθερία και πάλι ελευθερία!


του Χρήστου Ξανθάκη

Έχω πολλούς λόγους να γκρινιάζω για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Χτες, πάλι γκρίνιαζα γιατί έχουν στρώσει κώλο στον καναπέ και δεν βγαίνουν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν ακόμη και όταν οι ζωές τους απειλούνται φόρα παρτίδα. Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες έπρεπε να στολίζουν την άσφαλτο αμέσως μετά απ’ τη δημοσίευση της μελέτης Λύτρα (σκέτη Λύτρα, μιας και ο Σώτος ο Τσιόδρας οφικιαλίζεται) και τελικά δεν κατέβηκε ούτε ένας, ούτε μία. Εκεί, στο σαλόνι, μη χάσουν κάνα πλάνο από το μονόφρυδο της Χατζηπαντελή…
Αλλά καμιά φορά, καμιά φορά λέω, είμαι υπερήφανος για τους συμπατριώτες μου και τις συμπατριώτισσές μου. Καμιά φορά τους βγάζω το καπέλο και υποκλίνομαι, γιατί δεκαετίες τώρα τους γανώνουν την κεφάλα με βυτία ολόκληρα τρομολαγνείας, αλλά το κόλπο δεν πιάνει. Ή μάλλον, να το πω καλύτερα, το κόλπο πιάνει σε καταστάσεις απλές, καθημερινές, ανώδυνες. Όταν όμως φτάνει ο κόμπος στο χτένι, ξυπνάει η συνείδηση του «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» (δεν μαθαίνουμε μόνο μαλακίες στο σχολείο!) και τελειώνει το παραμυθάκι της ασφάλειας με κάθε τρόπο και κάθε θυσία. Αμήν.
Περισσότερα επ’ αυτού στο τέλος του παρόντος, μιας και πάντα για το τέλος φυλάμε το καλύτερο. Ως τότε μπορώ να σας μιλήσω για λοιπές διαπιστώσεις από την έρευνα της Metron Analysis για το θινκ τανκ «Κύκλος Ιδεών» (βλέπε Μπένυ), που έσκασε μύτη προχθές και όσο να ‘ναι τάραξε κάπως τα νερά. 
Ε, βέβαια, δεν είναι λίγο να βγαίνει το 65 % των ερωτηθέντων και των ερωτηθεισών και να δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Και μάλιστα με τάση αυξητική το συγκεκριμένο ποσοστό, μιας και ένα μήνα πριν έφτανε το 61 %, άρα όσο και να γράφουν κάποια ΜΜΕ ότι «υποκλοπές τέλος» δεν μασάει και τόσο εύκολα ο κοσμάκης με τις μούφες τους. 
Είναι και το 78 % όσων δηλώνουν ΠΑΣΟΚ που πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, είναι και το 73 % των ηλικιών από 42 ως 57 έτη, των ηλικιών, δηλαδή, που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, μπλέξαμε μάστορα και πως διάολο θα ξεμπλέξουμε δεν το ξέρω!
Είναι επίσης και το 96 % που αγχώνεται για την ακρίβεια και την επάρκεια εισοδήματος, είναι και το 95 % που ανησυχεί για το ενεργειακό ζήτημα, είναι και το 89 % που αντραλίζεται για τη δημόσια παιδεία (εκείνα τα δεκάδες χιλιάδες παιδάκια που έμειναν έξω από τα πανεπιστήμια, δεν ξεχνούν…), είναι και το 84 % που τρέμει για τον κίνδυνο απώλειας εργασίας και μένει πίσω απ’ όλα αυτά η τουρκική επιθετικότητα στο 80 %, που κάθεται και κλαίει σαν τη μικρή Ελένη. Κινείται πτωτικά και ο δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή, τι να σε πω φίλε, σώνεται το λάδι στο καντήλι όσον κι αν πανηγυρίζει ο Σταϊκούρας.
Αλλά είχαμε μείνει στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Εδώ, λοιπόν, στην έρευνα της Metron Analysis, τίθεται το εξής κρίσιμο ερώτημα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τόσο η ελευθερία όσο και η ασφάλεια είναι σημαντικές, αλλά αν έπρεπε να διαλέξετε μεταξύ τους, ποια θα θεωρούσατε σημαντικότερη;
Η απάντηση δείχνει ότι δεν έχουν πεθάνει όλα μέσα στις καρδιές (για να μην πω στα σκώτια!) των Ελλήνων και των Ελληνίδων:
  • Ποσοστό 65 % απαντάει σημαντικότερη η ελευθερία έναντι μόλις 31 % που θεωρεί ότι σημαντικότερη είναι η ασφάλεια.
Κι επειδή, όπως λένε οι σοβαροί δημοσκόποι, αυτό που πάνω απ’ όλα έχει σημασία είναι η τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα, αν πάνε προς τα εδώ ή προς τα εκεί εν ολίγοις, ορίστε και η τάση:
Πριν από 5 χρόνια, το 45 % έλεγε «ναι» στην ελευθερία, έναντι 55 % που έλεγε «ναι» στην ασφάλεια.
Τον περασμένο Απρίλιο υπέρ της ελευθερίας τάσσονταν το 59 % και υπέρ της ασφάλειας το 38 %.
Και τώρα η ελευθερία εκτοξεύεται, ενώ η ασφάλεια συρρικνώνεται!
Παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή, μόνο αυτό έχω να πω και να συμπεράνω. Παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή, όσο σανό και να μας ταΐζουν ο Πέτσας και οι παραφυάδες του!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (05.10.2022)