ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

My name is «M», Kyriakos M.


Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφενός μεν συγκέντρωσε εξαρχής όλους τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς εξουσίας και ελέγχου στο προσωπικό του γραφείο, αφετέρου ήταν έτοιμος να μεταφέρει όλες τις ευθύνες στους στενότερους συνεργάτες του. Νομίζει ότι είναι ο «Μ» των ταινιών Τζέιμς Μποντ.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν με εκτενή αφιερώματα τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg πριν από δέκα μέρες. Εξάλλου, το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο δεν θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση υπόπτων ανθελληνικών φρονημάτων, όπως οι «New York Times», η «Libération», ο «Guardian», το «Politico» κ.λπ. Ομως την ίδια μέρα που δημοσιευόταν η συνέντευξη αυτή, υπήρχε στο Bloomberg και ένα δεύτερο κείμενο με δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, το οποίο αναφερόταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Με αυτό το δεύτερο κείμενο ασχολήθηκαν στην Ελλάδα μόνο τα λιγοστά αντιπολιτευόμενα Μέσα. Και όμως, η εισαγωγή αυτού του κειμένου ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτική:

«Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο κατασκοπείας τύπου Τζέιμς Μποντ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι μπορεί να το ξεπεράσει και ακόμη και να κυβερνήσει μόνος στις εκλογές του επόμενου έτους» (Courtney McBride, Sotiris Nikas, «Spy scandal won’t derail election chances, says Greek Prime Minister», «Bloomberg» 21.9.2022, https://tinyurl.com/2ho87yvm).

Ασφαλώς από πρώτη ματιά ξαφνιάζει το γεγονός ότι οι τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες του μεγάρου Μαξίμου δεν αντέδρασαν στην ευθεία επίθεση. «Σκάνδαλο κατασκοπείας τύπου Τζέιμς Μποντ»; Αν έγραφε κάτι παρόμοιο η «Εφ.Συν.», θα δεχόταν αμέσως τους μύδρους του κυβερνητικού εκπροσώπου και των επιλέκτων της «λίστας Πέτσα». Γιατί δεν στενοχωρήθηκε ο κ. Μητσοτάκης από το χοντρό άδειασμα του αγαπημένου του Bloomberg;

Υπάρχει απάντηση, και είναι απλή. Ο πρωθυπουργός εισπράττει αυτή την τοποθέτηση ως κολακεία. Ο ίδιος είναι φανατικός θαυμαστής των ταινιών Τζέιμς Μποντ, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν παρακολουθεί τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- απόσπασμα από κείμενο που υπογράφει ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)