ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

H Συσπείρωση Δημοσιογράφων για τον ΕΔΟΕΑΠ - Τι απαντάει ο Ν. Καρούτζος


Ανακοίνωση της δημοσιογραφικης παράταξης (ΕΣΗΕΑ)"ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ" για τον ΕΔΟΕΑΠ:
"Η ομάδα Καρούτζου μπλοκάρει τη βελτίωση του Κανονισμού Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ..Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επεξεργάστηκε τη βελτίωση του Κανονισμού Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ, στα σημεία που ο ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ υπερέχει του ταμείου μας. Ναι, υπήρχαν και τέτοια σημεία, λόγω της παλαιότητας του Κανονισμού του. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ορισμένες παροχές κατώτερες από εκείνες του ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά, ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει ασφαλιστική ικανότητα μόνο για δυο μήνες μετά την διακοπή της εργασίας ή της επιδοτούμενης ανεργίας -υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτημα υπαγωγής του στο ασφάλιστρο ανέργου- ενώ ο ΕΦΚΑ για τουλάχιστον έναν χρόνο, επίδομα λεχωίδος μόνο για 45 ημέρες ενώ ο ΕΦΚΑ για 119 ημέρες (ως επιδότηση κυήσεως και λοχείας) και κάλυψη αναρρωτικής άδειας για 60 ημέρες ενώ ο ΕΦΚΑ καλύπτει έως 720 ημέρες υπό προϋποθέσεις. Η πρόταση της διοίκησης ήταν να εξισωθούν οι χαμηλότερες παροχές του ΕΔΟΕΑΠ με τις καλύψεις του ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ.
Η ομάδα Καρούτζου βάφτισε τις προτάσεις αυτές αναβάθμισης του Κανονισμού Υγείας «μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ»!!!
Έπρεπε, όμως να βρει ένα πιο εύπεπτο πρόσχημα, για να εμποδίσει την αναβάθμιση του Κανονισμού Υγείας, αποχωρώντας από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη απαρτίας και διαλύοντας τις συνεδριάσεις. Στο πρόσχημα αυτό έδωσαν διαφορετικό τίτλο, ότι δήθεν ο ΕΔΟΕΑΠ παραδίδεται στην εργοδοσία, διαστρέφοντας άλλη μια φορά την πραγματικότητα σε μια άλλη πρόταση διόρθωσης μιας αδικίας προς μερίδα εργαζομένων που μεταφέρθηκαν από ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σε εταιρείες παραγωγής. Πρόκειται για μια πρόταση που περιλαμβάνεται στο νέο ανανεωμένο κανονισμό υγείας του ΕΔΟΕΑΠ κατά την οποία δεν ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ γενικώς οι εργαζόμενοι σε εταιρείες παραγωγής, αλλά μόνον οι εργαζόμενοι (κυρίως τεχνικοί) που μεταφέρθηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια σε εταιρείες παραγωγής και προσμετρώνται στον αριθμό των 400 εργαζομένων για την αδειοδότηση των καναλιών (Νόμος Λιβάνιου). Αυτοί, εντάχθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ με την διεύρυνσή του (Δεκ/2017), επομένως ήταν σχεδόν τέσσερα χρόνια ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ και πετάχθηκαν εκτός. Με τη νέα διάταξη επιχειρείται η άρση αυτής της αδικίας των εργαζομένων αυτών που δεν είναι περισσότεροι από 150. Το αίτημα αυτό έχει διατυπώσει κατ´ επανάληψη ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών). Οι εργαζόμενοι αυτοί μάλιστα δηλώνονται από τα κανάλια ονομαστικά στο ΕΣΡ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ρουσφετολογική ασφάλιση, ούτε λάθος. Η δεύτερη παραπληροφόρηση της γνωστής ομάδας είναι ότι αν ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ αυτοί οι λίγοι τεχνικοί, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με εργασιακές σχέσεις πλήρους απασχόλησης σε συνδεδεμένη εταιρεία παραγωγής των καναλιών (πάντα όσοι προσμετρώνται στους 400), τότε θα χάσουμε το 2%! Ιδού η πραγματικότητα: Τα έσοδα από τη διαφήμιση, επομένως ο τζίρος επί του οποίου υπολογίζεται το 2%, δεν τα εισπράττει η εταιρεία παραγωγής αλλά το κανάλι που προβάλλει την παραγωγή, την εκπομπή. Κατά συνέπεια το 2% καταβάλλεται, από το κανάλι που εισπράττει, χωρίς μάλιστα να αφαιρείται το κόστος που καταβάλει στην εταιρεία παραγωγής (το 2% υπολογίζεται επί του τζίρου και όχι επί των κερδών).
Μια ακόμα σκόπιμη παραπληροφόρηση που επιχειρούν: Ότι δεν έγινε αναλογιστική μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις από την ασφάλιση των λίγων τεχνικών ανά αδειοδοτημένο τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εκπομπής. Όμως, όλες οι αναλογιστικές μελέτες, που έχουν γίνει, τους έχουν λάβει υπόψη τους, για τον απλούστατο λόγο ότι οι τεχνικοί αυτοί ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ μέχρι να μεταφερθούν στις εταιρείες παραγωγής.
Κι όμως, η παραπληροφόρηση Καρούτζου οργιάζει και παρουσιάζει ψευδώς τη διόρθωση μιας αδικίας πάνω σε εργαζομένους, σαν να είναι … χατήρι στους εργοδότες!!!
Η ομάδα Καρούτζου χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της, επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρεί μπροστά και αποτελεί πρότυπο για όλη την κοινωνία. Αυτόν τον ΕΔΟΕΑΠ προσπαθεί να πλήξει με ιδιοτελή κίνητρα και «συμβόλαια θανάτου». Δεν θα τους αφήσουμε!
Συνάδελφοι,
Βαδίζουμε μπροστά, δεν γυρίζουμε πίσω σε χαλεπούς καιρούς. Περιφρουρούμε τα κεκτημένα μας, με αλληλεγγύη! Ο ΕΔΟΕΑΠ μας ενώνει όλους, δεν μας χωρίζει!
Τον ΕΔΟΕΑΠ και τα μάτια μας!
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Η απάντηση Καρούτζου

Ο Νίκος Καρούτζος, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας απάντησε στην ανακοίνωση της «Συσπείρωσης»:
"Τα 8 μεγάλα ψέματα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τον Κανονισμό Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ
Όταν μια ανακοίνωση από τον τίτλο της ξεκινά με ψέμα, αντιλαμβάνεται κάποιος τι συμβαίνει στο περιεχόμενο. Η ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που μου έκανε την τιμή να ασχοληθεί μαζί μου, έχει τον τίτλο “Συσπείρωση”: “Η ομάδα Καρούτζου μπλοκάρει τη βελτίωση του Κανονισμού Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ”. Δύο ψέματα σε 11 λέξεις:
1. Δεν γνώριζα ειλικρινά ότι στην ομάδα Καρούτζου ανήκει και ο Μάρκος Γκανάς Πρόεδρος του ΤΥΠ, μέλος της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και μέλος της σημερινού προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν γνώριζα επίσης ότι ο συνάδελφος Κώστας Ντελέζος είναι μέλος της ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.
2. Ο Κανονισμός Υγείας είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί ομόφωνα στο ΔΣ το οποίο είχε δώσει εντολή να ελεγχθεί νομοτεχνικά ώστε να ψηφιστεί στο σύνολό του. Αντί αυτού, ξαφνικά, έφεραν έναν κανονισμό με διαφορετικό περιεχόμενο το οποίο και καταστρέφει τον ΕΔΟΕΑΠ και ισοπεδώνει εργασιακά τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Σημειωτέον ότι η θητεία του ΔΣ έχει λήξει από τον Ιούνιο και τρία χρόνια η ομάδα Καπάκου δεν έκανε τίποτα να αλλάξει ο Κανονισμός. Προφανώς, δεν τους είχε πει τι να κάνουν ο εκπρόσωπος των τηλεοπτικών σταθμών.
Στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης τα ψέματα είναι ακόμα περισσότερα όπως οι παραλείψεις. Η αλήθεια είναι πως:
· την διάταξη για ασφάλιση των εργαζομένων στις εταιρίες παραγωγής την πήραν έτοιμη από τον εκπρόσωπο των εργοδοτών όπως και ο ίδιος ανέφερε ανερυθρίαστα ενώπιον του ΔΣ. «Ως μέλος του ΔΣ έχω δικαίωμα να καταθέσω μία πρόταση». Ας συνεχίσουμε όμως με τα ψέματα.
  • · Μπερδεύουν σκόπιμα τα επιδόματα ασθενείας και λεχωίδας με την ασφάλιση ασθενείας των ανέργων και προώθησαν διάταξη ενσωμάτωσης των ρυθμίσεων του ΕΟΠΥΥ. Ξεχνούν να πουν όμως ότι στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί κάποιος δικαίωμα ασφάλισης μετά από 50 ημερομίσθια, δηλαδή μετά από 3 μήνες, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζει από την πρώτη ημέρα ασφάλισης. Επίσης, με ασφάλιστρο από 23 ή 46 ευρώ το μήνα για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος, παραμένει ασφαλισμένος, χωρίς περιορισμό. Η ρύθμιση εξίσωσης με τον ΕΟΠΥΥ έχει και μια άλλη παρενέργεια. Δίνει τις δυνατότητες σε εργοδότες να ασφαλίζουν κάποιον για τρίμηνο να διακόπτουν την ασφάλιση και εν συνεχεία να πληρώνουν μαύρα ή με τιμολόγια «πουλώντας» στον ασφαλισμένο ότι έχει κάλυψη ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό σημαίνει ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, άθλιες εργασιακές συνθήκες και κατάρρευση των εσόδων του Οργανισμού.
Υποστηρίζει η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πως «με τη νέα διάταξη για την ασφάλιση των εργαζόμενων σε εταιρίες παραγωγής επιχειρείται η άρση αυτής της αδικίας των εργαζομένων των καναλιών που μεταφέρθηκαν στις εταιρίες παραγωγής»
  • · Η αλήθεια είναι πως επιχειρείται η νομιμοποίηση της μείωσης των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μέσω της κυβέρνησης.
· Άλλο ψέμα: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι περισσότεροι από 150». Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από 150 αλλά επιπροσθέτως, η ρύθμιση που θέλησαν να βάλουν στον Κανονισμό Υγείας είναι παράνομη γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και το νόμο και κανένας κανονισμός Υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το Νόμο. Θέλησαν λοιπόν να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ όλοι οι εργαζόμενοι σε όλες τις εταιρείες παραγωγής , οι οποίοι, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τους 3.000 .
· Υποστηρίζουν πως: «τα έσοδα από τη διαφήμιση, επομένως ο τζίρος επί του οποίου υπολογίζεται το 2%, δεν τα εισπράττει η εταιρεία παραγωγής αλλά το κανάλι που προβάλλει την παραγωγή, την εκπομπή». Προφανώς αυτός που έγραψε το πόνημα (λέγε με Καπάκος που κρύβεται πίσω από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) δεν γνωρίζει ότι οι εταιρίες παραγωγής έχουν έσοδα. Και προφανώς ήθελε να ασφαλίζονται εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο συνδεδεμένων με κανάλια εταιριών παραγωγής αλλά και άσχετες χωρίς να πληρώνουν το 2% επί του κύκλου εργασιών. Δηλαδή να μπουν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ και να μειωθεί αναλογικά το ποσοστό 2% που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του πόρου και έχασαν. Πέραν αυτού κάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως μέσω τριγωνικών κινήσεων ο τζίρος μεταφέρεται σε εταιρίες παραγωγής.
· Ψέμα όγδοο: «Έχουν γίνει αναλογιστικές μελέτες». Καμία λοιπόν αναλογιστική μελέτη δεν έγινε λαμβάνοντας υπό όψιν την ένταξη όλων των εργαζόμενων στις εταιρίες παραγωγής. Και πάντως δεν έγινε καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται πριν ψηφιστεί ένας κανονισμός Υγείας.

Συμπερασματικά,
  •  Είναι προφανές ότι η διοίκηση Καπάκου που κρύβεται πίσω από τον φερετζέ της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ενδιαφέρεται να διορθώσει την «αδικία» όχι όμως στους εργαζόμενους αλλά στους εργοδότες που θέλουν μειώσουν από την πίσω πόρτα το 2% και να οδηγήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ στην κατάρρευση αφού δεν μπόρεσαν τον ποδηγετήσουν και να τον κλείσουν προσφεύγοντας στο ΣτΕ.
  •  Είναι προφανές ότι στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουν κοντή μνήμη λέγοντας ότι «η ομάδα Καρούτζου χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά και γιατί θέλει να τον πλήξει με συμβόλαια θανάτου». Ξεχνούν ότι η ομάδα Καρούτζου ήταν αυτή που κράτησε όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το Αγγελιόσημο και ήταν εκείνη που πέτυχε τη θεσμοθέτηση του 2% και την ένταξη χωρίς διακρίσεις όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και σε έξι μήνες :
1. κατήρτισε νέο καταστατικό,
2. κανονισμό είσπραξης εσόδων,
3. συμβλήθηκε με την ΗΔΙΚΑ για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και
4. έστησε ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων όταν οι Καπάκοι και η παρέα τους εμπόδιζαν την είσοδο νέων ασφαλισμένων και πετροβολούσαν τον ΕΔΟΕΑΠ ενώ ετοιμάζονταν να εισβάλλουν να κάνουν πλιάτσικο σε ένα Οργανισμό που χάριν στην ομάδα Καρούτζου έχει σήμερα ετήσια έσοδα 70 εκ ευρώ, ενώ τέλος
5. δεν υπέκυψαν στις πιέσεις Καπάκου να γράψουμε το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΦΚΑ «για να το προστατεύσει»

Προτείνω στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα με το οποίο πολιτεύεται στην ΕΣΗΕΑ και να προσθέσει αντί για ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ να μετονομαστεί σε Δούρειος Ίππος των εργοδοτών.
Προσέχουμε τον ΕΔΟΕΑΠ και δεν τον αφήνουμε να του βγάλουν τα μάτια

Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας"