ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μεταμεσονύκτιο κουίζ για μυημένους


Κυβέρνηση: ΤΩΡΑ αρχίζουν τα δύσκολα! 


του Χρήστου Ξανθάκη 

Το έχω πει εκατό φορές, θα το πω εκατόν μία για να το εμπεδώσει και ο τελευταίος γκαζμάς:
Μέχρι το Μάιο η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνούσε. Μέχρι το Μάιο η Νέα Δημοκρατία χαλάρωνε!..Στην πανδημία επάνω είχε κάτσει, κάναν κολλητό διόριζε, καμιά απευθείας ανάθεση έσπρωχνε, όποτε προέκυπτε κουρνιαχτός τον φόρτωνε στους λοιμωξιολόγους («πες κι εσύ Σωτήρη»), ζωή και κότα, τι να σας πω.
Αλλά δεν γίνεται μόνο με τσιλάρισμα, πρέπει να υλοποιήσεις και το πρόγραμμά σου. Και η αρχή έγινε Μάιο, το είπαμε, με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Για να ακολουθήσουν μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, που διαμόρφωσαν το πραγματικό (ή μάλλον να το πω καλύτερα, το πραγματικά νεοφιλελεύθερο προφίλ) της κυβέρνησης. Πράγμα το οποίον κάποιους τους χαροποίησε και κάποιους άλλους, ουκ ολίγους, τους έβγαλε απ’ τα ρούχα τους. Και για πρώτη φορά μετά από τον Ιούλιο του 2019, άρχισε να διαμορφώνεται αντιπολιτευτική φούρια. Απροσδιόριστη για την ώρα και με στοιχεία γηπεδικά σαφώς, αλλά υπαρκτή και διογκούμενη μέρα με τη μέρα. Όταν σας λέει ο ρεπόρτερ Ξανθάκης ότι στην κοινωνία πρώτο κόμμα είναι αναποφάσιστοι, να τον ακούτε!
Κι επειδή αυτά δεν τα βλέπει μόνο ο υπογράφων (ναι, δεν είμαι το μοναδικό έξυπνο πουλί στην Ελλάδα), αλλά τα βλέπει κι άλλος κόσμος, μας προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες φωνές επικριτικές για το κυβερνητικό έργο από εκεί που δεν το περίμενε ο πολύς κόσμος. Μερικοί εξ ημών πάντως, κάτι είχαμε μυριστεί από κουβέντες υπόγειες και σχετικώς παρεΐστικες. Βλέπε και το τουί που είχα ποστάρει στις 8 Αυγούστου κι έγραφε τα παρακάτω:
«Μεταμεσονύκτιο κουίζ για μυημένους:
Τι συνέβη με τον πολιτικό μεγαλοπαράγοντα που κάποτε έπαιζε διόλου ασήμαντο ρόλο (έστω και δια της πλάγιας οδού) στα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά τώρα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί κατεβάζει καντήλια;»
Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός για να εκδηλωθεί δημοσίως ο μεγαλοπαράγων, αλλά τώρα που το έκανε κυριολεκτικά δεν κρατιέται. Κριτική για τις φρεγάτες, κριτική για την απλή αναλογική, κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κι επειδή στην υπονόμευση είναι μανούλα (ακόμη πονάνε τα πλευρά του ΓΑΠ…) κι επειδή καταλαβαίνει πολύ καλά προς τα πού φυσάει ο άνεμος (μη σου πω ότι το καταλαβαίνει καλύτερα απ’ όλους…), είναι να αναρωτιέται κανείς μήπως τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι λιγάκι μεγαλύτερα από αυτά που υποπτευόμαστε και πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αφήνουν να εννοηθούν τα δελτία ειδήσεων των καναλιών.
Βλέπεις, ας πούμε, τις εφημερίδες κρεμασμένες στα μανταλάκια και διαβάζεις το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ:
«Ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος με ειδοποίηση διακοπής. Τεράστια χρέη από τα νοικοκυριά που στενάζουν».
Και σκέφτεσαι ότι είναι ακόμη αρχές Οκτωβρίου και δεν χρειάζονται θέρμανση τα σπίτια, αλλά σιμά κοντά θα μπουν τα κρύα και μήπως γίνουν τότε δύο στους τρεις οι λογαριασμοί με «ειδοποίηση διακοπής»; Βάλε και τους δεκαπέντε χιλιάδες νεκρούς απ’ την πανδημία, βάλε και τους δεκάδες χιλιάδες πιτσιρικάδες που μείνανε έξω απ’ τις σχολές, βάλε και το μπουγιουρντί του ΕΝΦΙΑ (έρχεται κι άλλος Φλεβάρη μήνα!), βάλε και το φόρο εισοδήματος, βάλε και τα αναδρομικά των συντάξεων, βάλε και τις υπερωρίες πληρωμένες με ρεπό, σαν πολλά να μαζεύονται φιλαράκι. Κι επειδή ο καρχαρίας «έχει τη δυνατότητα να διακρίνει κατά μέσο όρο ένα μέρος αίματος ανά 100 εκατομμύρια μέρη νερού», το βλέπω, το οραματίζομαι ότι δεν θα μείνει σόλο ο Ευάγγελος με το γεωτρύπανο ανά χείρας. Είναι κι άλλοι στη σειρά, πολύ πρόθυμοι και έτοιμοι για δράση!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost