ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ


Την ημέρα που συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 αφιερώνει το πρόγραμμά του στον μεγάλο συνθέτη. Από τις 8 το πρωί του.. Σαββάτου 23 Οκτωβρίου ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας απολαμβάνουμε τη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, επιχειρώντας παράλληλα ένα ταξίδι στο ιδεολογικό και πνευματικό σύμπαν του δημιουργού. Σημερινές προσεγγίσεις μέσα από τις εκπομπές των παραγωγών και δημοσιογράφων του Δεύτερου Προγράμματος, πολύτιμες στιγμές του Αρχείου της Ραδιοφωνίας και η φωνή του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι, μπλέκονται γλυκά σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα γεμάτο με τις μουσικές και τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει.

Συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα:

08:00-10:00, «Σε γη και ουρανό με τον Μάνο Χατζιδάκι», με τη Λίτσα Τότσκα. Ταξιδεύουμε σε ουρανό και γη με οδηγό τον Μάνο Χατζιδάκι και μοιραζόμαστε τραγούδια του σε ρυθμό 5/8, τον ιερό ρυθμό των αρχαίων Ελλήνων που τόσο αγαπούσε. Πάμε για «Τσάι στο Πεκίνο», στη συνέχεια κάνουμε μία στάση στο Παρίσι «Στην οδό του Μπλαμαντώ», αποζητάμε την κάθαρση «Στα νερά του Ιορδάνη» και από εκεί «Με την Ελλάδα καραβοκύρη» θα βρεθούμε «Ψηλά στην Ακροκόρινθο», θα συναντήσουμε «Τρεις κοπέλες απ’ τη Θήβα» και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε Αθήνα, Λαύριο και Κρήτη.

10:00-11:00, η Πόπη Βάγγερ στην εκπομπή «Μελωδικό Αντίδοτο» παρουσιάζει το πώς η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι συνέβαλε στην επιτυχία αλλά και στην «Αθανασία» μοναδικών θεατρικών παραστάσεων.

11:00-13:00, ο Κώστας Φασουλάς στην εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν τραγούδια», συναντιέται με το μουσικό κόσμο του συνθέτη, ακολουθώντας την αιρετικότητα της σκέψης του και το αντισυμβατικό πνεύμα του, όπως αυτά μεταφράζονται στο έργο του. Ξεχωριστές στιγμές του αφιερώματος οι μικρές ιστορίες που αφηγούνται από τις συναντήσεις τους με τον Μάνο Χατζιδάκι, κατά σειρά ακρόασης ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Νότης Μαυρουδής, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

14:00-15:00, «Ο Μάνος Χατζιδάκις στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο». Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη σειρά εκπομπών Ράδιο Νοσταλγία, ακούμε την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου που είναι αφιερωμένη στον κινηματογραφικό Μάνο Χατζιδάκι, παραγωγής 2004.

15:00-16:00, «Ο συγγραφέας/ποιητής Μάνος Χατζιδάκις», με τον Μιχάλη Γελασάκη. Οι πρώτες συγγραφικές απόπειρες του Μάνου Χατζιδάκι, η ανέκδοτη ποιητική συλλογή που επρόκειτο να εκδώσει ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η «Μυθολογία» και η «Μυθολογία Δεύτερη», τα διαχρονικά «Σχόλια του Τρίτου», η συλλογή δοκιμίων «Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι» και πολλά διάσπαρτα κείμενα σε περιοδικά, ένθετα δίσκων, εφημερίδες συνθέτουν μία ακόμη οπτική του πολυεδρικού συνθέτη των ονείρων. Παράλληλα ακούγονται τραγούδια και μουσικά θέματα από το δίσκο «Οδός Ονείρων».

17:00-18:00, «Ερμηνεία και σχόλια για τον κόσμο που υπάρχει και για τον κόσμο που φεύγει όπως φεύγει» με τον Φώτη Απέργη. Ποιοι ήταν άραγε ο Βραζιλιάνος ληστής Βιργκολίνο και ο Ισπανός ταυρομάχος Ανζελέτε και γιατί κέντρισαν κάποτε το ενδιαφέρον του Μάνου Χατζιδάκι; Πότε και γιατί ασχολήθηκε ο κορυφαίος συνθέτης με έναν Ισπανό ποδηλατιστή που έπαθε ηλίαση και με τους ανέργους μισθοφόρους του Κονγκό; Είναι όλοι πρωταγωνιστές του ιδιότυπου ημερολογίου που κρατούσε ο Χατζιδάκις το καλοκαίρι του 1967 στη Νέα Υόρκη, ημερολογίου από δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων, που ο ίδιος σχολίαζε με οξυδέρκεια, ποιητικότητα και απολαυστικό χιούμορ. Το ημερολόγιο αυτό, με τίτλο «Ερμηνεία και σχόλια για τον κόσμο που υπάρχει και για τον κόσμο που φεύγει, όπως φεύγει», παρουσιάζει για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, ο Φώτης Απέργης.

18:00-19:00, «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Ποια ήταν η καλλιτεχνική παρέα του «Λουμίδη» που έβαλε την σφραγίδα στην πολιτιστική ζωή του τόπου; Αναμνήσεις για τον Μάνο Χατζιδάκι και το λογοτεχνικό καφενείο με την φωνή του Γιώργου Χρονά, της Άλκης Ζέη, του Μένη Κουμανταρέα, του Νίκου Κούνδουρου και της Άννας Συνοδινού. Επίσης, παρουσιάζονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις του συνθέτη όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο «Μάνος Χατζιδάκις: Ψηφίδες Μνήμης».

19:00-20:00, «Ο θεατρικός Μάνος Χατζιδάκις». Μια ακόμα εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη σειρά Ράδιο Νοσταλγία, παραγωγής 2006 αυτή τη φορά, πάντα με τον Γιώργο Παπαστεφάνου.

20:00-21:00, «Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Αμερική, 1965-1972», με τον Παντελή Σιβρή στις «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου». Από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» (1965) με τον Quincy Jones παραγωγό, το «Ilya Darling» με τη Μελίνα στο Broadway , το «Reflections» με το «Νew Υork rock n roll ensemble», το soundtrack «Blue», τις ηχογραφήσεις του με την Φλέρυ Νταντωνάκη και μια σειρά άλλες σχεδόν άγνωστες ηχογραφήσεις που έκανε στην Ευρώπη, όπως το soundtrack «Martlet’s Tale» (Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων) και άλλα, επιστρέφοντας πάντα στο ”στέκι του” που ήταν εκείνα τα χρόνια η Νέα Υόρκη.

22:00-00:00, «Μάνος Χατζιδάκις, τώρα», συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Ήταν Οκτώβριος του 2012 και εκείνοι που βρέθηκαν στο ρωμαϊκό ωδείο και παρακολούθησαν τη συναυλία θυμούνται τον Διονύση Σαββόπουλο να λέει στην έναρξη της συναυλίας: «Αντίσταση μπορεί να είναι και το ίδιο το επίπεδο ενός ανθρώπου. Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι, τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος». Ακούστε όλη τη συναυλία σε μετάδοση Έλενας Διάκου.

 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με μια σειρά από αφιερωματικές εκπομπές, το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη και ιστορικού διευθυντή του σταθμού Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου 1925, Ξάνθη- 15 Ιουνίου  1994, Αθήνα).  Οι εκπομπές που θα μεταδοθούν, προσεγγίζουν με ευαισθησία και διεισδυτικότητα το πολύτιμο έργο που άφησε πίσω του.

Ειδικότερα:

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

09.00-10.00,  «Η μουσική των πάντων» Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα απ’ τη μουσική του… μέσα απ΄τις σκέψεις του.
Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

20.00-21.00, «Όσα είδε ο άνεμος της μουσικής» Ένα μικρό αφιέρωμα στον ατίθασο και ασυμβίβαστο καλλιτέχνη. Θα ακουστούν κείμενα από «Τα σχόλια του Τρίτου», την ιστορική εκπομπή που διατηρούσε ο ίδιος στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπως επίσης και αγαπημένα του έργα από το κλασικό ρεπερτόριο, τα οποία παρουσίασε με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».
Παραγωγή-παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης

23.00-00.00, Μάνος Χατζιδάκις Reflections – Αντικατοπτρισμοί. Μια αναδρομή στην ιστορία του εμβληματικού δίσκου, που κυκλοφόρησε σε δύο γλώσσες και ηχογραφήθηκε σε δύο χώρες.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

18.00-19.00, «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;»  …Εκ της σαρκός άρχεσθαι. Ένα  ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις, ξανάρχεται στο Τρίτο με στόχο να κατατροπώσει – όπως έκανε πάντα- τον φόβο της φθοράς και του θανάτου.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Μενέλαος Καραμαγγιώλης