ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

O ευρυμαθέστατος Γιάννης Πρετεντέρης


Μυαλά πανέ

Ευρυμαθέστατος ο Γιάννης Πρετεντέρης στα προχθεσινά «Νέα».* Προκειμένου να πει ότι οι Συριζαίοι είναι φυλή ανθρωποφάγων, «παραφράζει» τον Κλoντ Λεβί-Στρoς προεκτείνοντας προς τον Βούτση.. και τον Φίλη τη θέση του ότι «η ανθρωποφαγία αποτελεί το δομικό χαρακτηριστικό που προσδιορίζει μια φυλή ανθρωποφάγων».
Δεν λέει όμως ποιο είναι το δομικό χαρακτηριστικό της κραταιάς φυλής των νεοφιλελεύθερων της προτίμησής του. Δεν «κολυμπάνε» κι αυτοί, όπως οι πρωτόγονοι, «μέσα στο ιστορικό υγρό, προσπαθώντας να μείνουν αδιάβροχοι»; (Λεβί-Στρoς)
Δεν έχουν κι αυτοί την ιστορία του είδους τους, «εσωτερικευμένη όμως, προκειμένου να την κάνουν κίνητρο της ανάπτυξής τους»; Αλλά γιατί να μη δεχθώ την παράφραση του Λεβί-Στρoς από τον Πρετεντέρη, αφού «ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος παντού με τον ίδιο τρόπο, οπότε οι ίδιοι περιορισμοί επιβάλλονται στη λειτουργία του πνεύματος »; (Λεβί-Στρoς).
Τι Κίτσος, λοιπόν, και τι η μαμά του. Η διαφορά δεν υπάρχει ούτε στη ζούγκλα, ούτε στο καζάνι, αλλά στους σεφ (και τα μυαλά πανέ).

Γιώργος Βέλτσος / ΕφΣυν
                                                                                                                                                    * «Η μαμά του Κίτσου » 27-28/2/2021