ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Πέθανε στα 73 του ο θρύλος της ρέγκε Μπάνι Γουέιλερ


Ο θρύλος της ρέγκε μουσικής, ο τραγουδοποιός Μπάνι «Γουέιλερ» Λίβινγκστον, πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών στο Νοσοκομείο Άντριου Μεμόριαλ, στο Κίνγκστον της Τζαμάικα..Ο Bunny Wailer, συνιδρυτής και τελευταίο μέλος εν ζωή του συγκροτήματος the Wailers πέθανε σε ηλικία 73 ετών. Ο Γουέιλερ νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε τον Ιούλιο του 2020.Ο Neville Livingston το 1947 στο Kingston, αυτός και ο Marley έγιναν φίλοι από μικρά παιδιά και σχηματίστηκαν οι Wailers το 1963, σχηματίζοντας το βασικό τρίο του συγκροτήματος μαζί με τον Peter Tosh. Κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, The Wailing Wailers, το 1965 (το οποίο περιελάμβανε τον Τζαμάικας top-chartper Simmer Down), προτού συνεχίσουν το κενό όταν ο Marley μετακόμισε στο Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ.
Συναντήθηκαν ξανά μετά την επιστροφή Marley και την αποφυλάκιση του από καταδίκη για κατοχή μαριχουάνας και σε συνεργασία με τον παραγωγό Lee "Scratch" Perry και την ομάδα του, οι Upsetters, άρχισαν να ηχογραφούν κομμάτια στο νέο πιο αργό στυλ ρέγκε που είχε βγει από το ska.
Ο Μπάνι Γουέιλερ έγραψε μια σειρά από τα τραγούδια του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού του, Dreamland. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, οι Wailers είχαν προσθέσει νέα μέλη και υπέγραψαν στο Island Records, το οποίο - με τη βοήθεια της δημοτικότητας άλλων νέων ηθοποιών ρέγκε, όπως ο Jimmy Cliff - τους βοήθησε στο διεθνές κοινό. Παγκόσμια ανακάλυψη έγινε με το πέμπτο άλμπουμ Catch a Fire (1973) και τη συνέχεια του, Burnin, το οποίο παρουσίαζε τι θα γινόταν ένα από τα τραγούδια της Marley, I Shot the Sheriff
Το αρχικό τρίο χωρίστηκε το 1974. Ξεκίνησε σόλο καριέρα, ξεκινώντας με τον διάσημο Blackheart Man του 1976, και διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα κυκλοφορίας για 40 χρόνια.
Κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο άλμπουμ ρέγκε τρεις φορές, το 1991, το 1995 και το 1997, και έλαβε το Order Of Merit της Τζαμάικα το 2017.