ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Ο μαστρο-Τζάνι, ο «φούρναρης των φτωχών» από το Μιλάνο, έφυγε από Covid-19


Ο Gianni Bernardinello, φούρναρης στο Μιλάνο, άφηνε καλάθια γεμάτα ψωμί, πίτσες και γλυκά έξω από το κατάστημά του για ανθρώπους που χτυπήθηκαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Τώρα και ο ίδιος νικήθηκε από τον ιό.
Μετά την έναρξη της πανδημίας, το αρτοποιείο του έγινε ένα σημείο όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να αφήνουν.. πακέτα με ζάχαρη, ζυμαρικά ή σάλτσα ντομάτας δίπλα στα καλάθια που οι κόρες του συνέχισαν να γεμίζουν με γλυκά, πίτες και αρτοσκευάσματα, για να πάρουν οι ασθενέστεροι οικονομικά. Η κόρη του Samuela, που ανέλαβε την επιχείρηση, λέει για τον πατέρα της:
«Είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε, αφού μπορούμε», είπε. «Οι άνθρωποι χρειάζονται πάντα ψωμί».
Ο Gianni Bernardinello, φούρναρης, 79 ετών, έγινε γνωστός σε όλο το Μιλάνο όταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε την Ιταλία έβγαζε κάθε μέρα έξω από τον φούρνο του μια καλαθούνα γεμάτη ψωμιά, ατομικές πίτσες και γλυκά.
Ισχυριζόταν πως ήταν χθεσινά, αλλά όλη η γειτονιά ήξερε την αλήθεια: ήταν πάντα της ώρας.
Πάνω από το καλάθι είχε μια πινακίδα που έλεγε: «Μια μικρή βοήθεια για όποιον έχει ανάγκη. Πάρτε ό,τι θέλετε, αλλά να σκέφτεστε και τους άλλους».
O μαστρο-Τζάνι δούλευε από 12 χρονών, και είχε αγοράσει αυτό τον φούρνο πριν από 31 χρόνια – μέχρι τότε, είχε κάνει διάφορες άλλες δουλειές, από κάλφας σε μαστόρους μέχρι πλανόδιος φωτογράφος. Επίσης ήταν και κατασκευαστής drones, τα οποία ήταν το πάθος του.
Το κατάστημά του είχε γίνει σημείο συνάντησης για τους περίοικους, είτε για να πιουν καφέ, είπε για να πάρουν το γεύμα τους, είτε για το απεριτίφ τους.
Ήταν άξιος άνθρωπος, αγαπητός και πονετικός. Κόλλησε τον κορονοϊό και έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα μέρες.
- πηγή: catisart.gr