ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Εκείνη η αλλόκοτη φωτογραφία του Κυριάκου


Ολομόναχος, στον έρημο περίβολο του Πολυτεχνείου, να καταθέτει δάφνινο στεφάνι με γαλανόλευκες κορδέλες στη σμιλευτή ορειχάλκινη κεφαλή

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πολιτικός, στάθηκε αντάξιος της οικογενειακής του ιστορίας, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού. Ως πρωθυπουργός, κοροϊδεύει την κοινωνία: μόλις προ επταημέρου έγραφα ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση φίλων και μελών της οικογένειάς του. Κι ότι έχει μετατρέψει το ισχυρότερο αξίωμα του έθνους σε ακόμη μια εκπομπή ριάλιτι χάρη στην οποία μπορεί να έχει την προσοχή που τόσο ποθεί...
Όπως την περασμένη Τρίτη. Που... έσπασε τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό περιφρούρησης του Πολυτεχνείου, πήρε το δάφνινο στεφάνι με τις γαλανόλευκες κορδέλες απ’ το πορτμπαγκάζ της πρωθυπουργικής του λιμουζίνας και, καμαρωτός - καμαρωτός, εισέβαλε στον έρημο περίβολο του παντέρμου ιδρύματος.
Και το απέθεσε στη σμιλευτή ορειχάλκινη κεφαλή του κομμουνιστή καθηγητή Νίκου Σβορώνου, έργο του κομμουνιστή γλύπτη Μέμου Μακρή, μόνο και μόνο για να γίνει εικόνα και να μοιραστεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Και βίντεο για να βγει στον τηλεοπτικό αέρα: ως τεκμήριο μετατροπής του ισχυρότερου αξιώματος του έθνους σε μία και δύο και τρεις και χίλιες δεκατρείς, ει δυνατόν, εκπομπές ριάλιτι, χάρη στις οποίες μπορεί να έχει την προσοχή που τόσο ποθεί, λέω εγώ.
«Όχι, πρόεδρε, η κατάθεση στεφάνου είναι μια πανέξυπνη επικοινωνιακά κίνηση στην παρούσα συγκυρία» φημολογείται ότι τον έπεισε ο κνιτογέννητος σύμβουλος Τάκης: οι εικόνες και τα βίντεο της κατάθεσης θα λειτουργήσουν ως τεκμήρια της αμφισβητούμενης, μετά την απαγόρευση των συναθροίσεων, δημοκρατικότητάς σου...
*******
Όμως όχι, η συγκεκριμένη φωτογραφία (ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολομόναχος, στον έρημο περίβολο του Πολυτεχνείου να αποθέτει το στεφάνι με τις γαλανόλευκες κορδέλες στη σμιλευτή ορειχάλκινη κεφαλή του κομμουνιστή καθηγητή Νίκου Σβορώνου, έργο του κομμουνιστή γλύπτη Μέμου Μακρή) αναρτημένη στο Διαδίκτυο, δίπλα στις εικόνες από τις προσαρμοσμένες στα υγειονομικά μέτρα επετειακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, έμοιαζε σουρεαλιστική. Εφιαλτικά κωμική: αντάξια του προσωνυμίου «le petit Koulis» που του κόλλησαν οι Γάλλοι συνάδελφοι όταν πληροφορήθηκαν ότι έγινε πρωθυπουργός.
Και αποδομούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, τον πήγαινε πολλά χρόνια πίσω, τότε που ήταν ακόμα ένα golden boy του μπαμπά Εφιάλτη: το «γαλάζιο» κολεγιόπαιδο της ντίσκο κουλτούρας και των τραγουδιών του Τόλη Βοσκόπουλου που η πολιτική δυναστεία του μητσοτακέικου το έσπρωχνε με τα χίλια προς τα Χάρβαρντ και την τζάμπα πολιτική καριέρα.
Κι ακόμα πιο κοντά. Τότε που, ως τζάμπα επαγγελματίας πολιτικός, άφηνε πίσω του τεκμήρια ηθικής ακεραιότητας όπως αυτό της εμπλοκής του στο σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens. Και τεκμήρια νεοφιλελεύθερου ανθρωπισμού, όπως αυτό των απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.
Και τελευταία, ως πρωθυπουργός πια, αλλεπάλληλα τεκμήρια δημοκρατικότητας, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η απρόκλητη αστυνομική βία και ο ξυλοδαρμός ακόμα και ανήλικων πολιτών, η διά νόμου απαγόρευση των διαδηλώσεων, η απόπειρα κατάργησης του οκτάωρου και περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

*******
Ώσπου φτάσαμε στο προχθεσινό τεκμήριο δημοκρατικότητας του πρωθυπουργού, αυτό της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων καθ’ όλη την επικράτεια. Το οποίο προσπάθησε να διορθώσει με εκείνη την αλλόκοτη και ανατριχιαστική φωτογραφία: ολομόναχος, στον έρημο περίβολο του Πολυτεχνείου, να αποθέτει το στεφάνι με τις γαλανόλευκες κορδέλες στη σμιλευτή ορειχάλκινη κεφαλή του καθηγητή Σβορώνου... Η οποία, αναρτημένη στο Διαδίκτυο, δίπλα στις φωτογραφίες απ’ τις προσαρμοσμένες στα υγειονομικά μέτρα επετειακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, έμοιαζε σουρεαλιστική... Εφιαλτικά κωμική... Πολιτικά αποκαλυπτική: ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, να κοροϊδεύει την κοινωνία υποδυόμενος τον δημοκράτη...
«Αυτός ο πρωθυπουργός δεν πείθει κανέναν ότι τον ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να καταργήσει και να περιστείλει τις λαϊκές ελευθερίες. (...) Έχει θέσει τον εαυτό του πάνω από το σύνταγμα και τους νόμους» σχολίαζε στην efsyn.gr ο συνάδελφος Γιώργος Πετρόπουλος.
«Δεν υπήρχε ποτέ κάποιο ολοκληρωτικό φασιστικό ή σοβιετικού τύπου καθεστώς το οποίο ισχυριζόταν ότι περιέστελλε τις ελευθερίες των πολιτών απλά επειδή ήθελε να ελέγξει (ή και να υποτάξει) τους πολίτες» υπερθεμάτιζε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ενδοπαραταξιακή της Δεξιάς εφημερίδα «Δημοκρατία» υπό τον τίτλο «Στον γύψο η Ελλάδα λόγω κορωνοϊού!».
Υπερβολές θα μου πείτε. Ειδικά αν γνωρίζετε ότι η δημοκρατία δεν συντάσσεται σε γραπτά κείμενα. Εάν, προτού γίνει «νομοθεσία», δεν είναι ήδη ένας τρόπος -μια θέληση ζωής, μια κοινή ηθική ενσαρκωμένη στην καθημερινή στάση της κοινότητας των ανθρώπων-, τότε δεν αντιπροσωπεύει παρά μια απάτη της εξουσίας.

- το κείμενο του Ν. Τσαγκρή είναι από την Αυγή της Κυριακής (22.11.2020)