ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Μένη Κουμανταρέα

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον τραγικό θάνατο του διακεκριμένου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, στις 5 Δεκεμβρίου 2014. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού λογοτέχνη, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο της σειράς «Η ιστορία των χρόνων μου», αφιερωμένο στον ίδιο,..
παραγωγής 2005 και σε σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη.
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα ενώ εκείνος παρουσιάζει τη συλλογή διηγημάτων του «Σεραφείμ και Χερουβείμ» για να συγκρίνει δύο εποχές: το 1981, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του με την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα των διηγημάτων του, την περίοδο 1945-1951. Το βιβλίο αυτό έχει έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου και στα σκληρά χρόνια της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπροβάλλουν πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του Μένη Κουμανταρέα, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής. Από την άλλη πλευρά, το 1981, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, ήταν μια χρονιά σημαντικών αλλαγών για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, η σταδιακή αστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, οι αλλαγές στους δρόμους της πόλης αλλά και στην πορεία της λογοτεχνίας στην Ελλάδα είναι κάποια από τα γεγονότα που σχολιάζονται από τον συγγραφέα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε τον Μένη Κουμανταρέα να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Σεραφείμ και Χερουβείμ», αλλά και να περιηγείται σε διαφορετικά σημεία της πλατείας Βικτωρίας και της ευρύτερης γειτονιάς του, ενώ παράλληλα σχολιάζει τους χαρακτήρες του βιβλίου του, την αλλαγή του αστικού τοπίου, τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, τις αλλαγές στη νοοτροπία, στη ζωή στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα.
Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, αλλά και αποσπάσματα οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού, χαρακτηριστικού, αφενός της περιόδου μετά τον πόλεμο, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου, αφετέρου της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και των γεγονότων που ξεχώρισαν στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80 σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-sto-simantiko-ellina-syggrafea-meni-koymantarea/