ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Στον Συνήγορο του Πολίτη τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Αστυνομία στα Εξάρχεια, μετά την πορεία στη μνήμη  Γρηγορόπουλου
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ο ορυμαγδός από βίντεο και φωτογραφίες από την άγρια καταστολή χθες στα Εξάρχεια προκάλεσε την παρέμβαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έσπευσε να αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορές σχετικά με περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, με την παράκληση «να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα»..

Παράλληλα, ζητά από τους πολίτες, που «έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά», να αποτανθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του ΣτΠ.
Χθες, η αστυνομία έδειξε για ακόμη μια φορά το σκληρό, κατασταλτικό της πρόσωπο. Ξυλοφορτώθηκαν δεκάδες άτομα στα Εξάρχεια ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για αναίτιες επιθέσεις.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), κατέθεσε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, το απόγευμα της Παρασκευής, καταγγέλλοντας «επανειλημμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας εις βάρος πολιτών».
«Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι πολλών δεκάδων περιστατικών που γίνονται συστηματικά και έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά», σχολίασε o διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τη διεθνοποίηση της χθεσινής επίδειξης αστυνομικής βαρβαρότητας στα Εξάρχεια μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
- πηγή: ΕφΣυν