ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορίες του Τείχους

Tο Τείχος του Βερολίνου, σημάδεψε την Ιστορία όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, μπαίνοντας στις πιο μαύρες σελίδες της.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1989, άνοιξε η Πύλη του Βρανδεμβούργου, σημείο-σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας, και χιλιάδες άνθρωποι, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, πανηγύρισαν το τυπικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου.. Η Έλενα Κατρίτση συνάντησε στο Βερολίνο, Έλληνες που έζησαν τα γεγονότα πριν και μετά την πτώση του Τείχους και θυμούνται τις μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Εξηγούν πώς κάποιοι απ’ αυτούς βρέθηκαν και σπούδασαν στο Ανατολικό Βερολίνο και περιγράφουν πώς ένιωθαν όταν άφηναν τους φίλους τους και επέστρεφαν πίσω στο δυτικό μπλοκ.
Ακόμη, θα γνωρίσουμε την ιστορία ενός Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη από τη Στάζι και πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας.
Για πολλούς κατοίκους της δυτικής πλευράς, το Τείχος είχε γίνει κομμάτι της ζωής τους, τμήμα της καθημερινότητάς τους. Για τους ανθρώπους που ζούσαν από την άλλη πλευρά, όριζε το τέλος της ελευθερίας τους. Τριάντα χρόνια μετά, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στη σκέψη κάποιων, το Τείχος συνεχίζει να υπάρχει...
Προσωπικές ιστορίες, με την υπογραφή των ανθρώπων που τις έζησαν. «Προσωπικά»: Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στις 16:00 στην ΕΡΤ1.