ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

«Αφύλαχτη Διάβαση» με πέντε ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ...

...για την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

 Η "Αφύλαχτη Διάβαση" ετοίμασε πέντε ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για την περίοδο της εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που ταξιδεύουν τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος και της Φωνής της Ελλάδας στη λαογραφία και την ιστορία.
Ανήμερα των Χριστουγέννων,..
9 με 10 το πρωί, και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, 11 με 12 το μεσημέρι, θα μεταδοθούν δύο
λαογραφικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα και τραγούδια που επιβίωσαν μέσα στον χρόνο και μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά. Δύο ταξίδια σε τόπους ελληνικούς, εντός και εκτός συνόρων: από την Καππαδοκία μέχρι την Ήπειρο και από τη Θεσσαλία μέχρι τις Σποράδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παραδοσιακά παραμύθια, κάλαντα, τραγούδια γύρω από τη φωτιά αλλά και κείμενα από τον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνίας, διανθίζουν τα εορταστικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ της "Αφύλαχτης Διάβασης". Μεταξύ άλλων ακούγονται διηγήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Φώτη Κόντογλου, Κώστα Κρυστάλλη και Παύλου Νιρβάνα. Τα κείμενα αποδίδουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαγιάννης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλέξανδρος Λαχανάς. Τα παραδοσιακά παραμύθια επιμελήθηκε η φιλόλογος Ευαγγελή Σταμούλη-Ανεστίδη.
Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 12 με 1 το μεσημέρι, θα μεταδοθεί το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την Καισάρεια της Καππαδοκίας και τη μετακίνηση των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στα χωριά της Θράκης. Παράλληλα, θα ακουστούν αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη της Κατίνας Φαρασοπούλου, η οικογένεια της οποίας καταγόταν από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι και εγκαταστάθηκε τελικά το 1925 στο χωριό Ασκητές της Ροδόπης. Συμμετέχουν ο αδελφός της Βασίλης Φαρασόπουλος και ο μουσικός Γιάννης Παγκοζίδης.
Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 1 με 2 το μεσημέρι, σε δικτύωση με το Β' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο", ένας φόρος τιμής στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης από τις Δυνάμεις του Αιγαίου και, συγκεκριμένα, από τον Νίκο Γράψα και τον Χρήστο Τσιαμούλη.
Τέλος, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 12 με 2 το μεσημέρι, θα μεταδοθεί το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο Βάγγος στον παράδεισο" που βασίζεται στην προφορική μαρτυρία του σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη Ευάγγελου Κορφιάτη ή Βάγγου. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου μέσα από την ιστορία του θεάτρου σκιών και την προσωπική πορεία ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις μάντρες και στα υπαίθρια θέατρα στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Οδηγός σε αυτό το ταξίδι ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος. Αποσπάσματα από τη μαρτυρία του Βάγγου διαβάζει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης