ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ανοιξαν τα στόματα και λαλούν επικίνδυνα!

του Τάσου Παππά

Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να τα έχουν καλά με τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της τάξης που υπηρετούν. Τους κάνουν τα χατίρια στην οικονομία, τους προστατεύουν όταν ξεπερνούν τα όρια, χρησιμοποιούν τις προσβάσεις τους στη δικαιοσύνη για να πέφτουν στα μαλακά όταν παρανομούν, διαμορφώνουν ευνοϊκό πλαίσιο για να δρουν επιχειρηματικά χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις, καθαρίζουν το τοπίο από την ενοχλητική..
παρουσία των συνδικάτων περιορίζοντας το δικαίωμα της απεργίας και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, λειτουργούν ως μεσολαβητές-ειρηνοποιοί όποτε υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα σε ισχυρούς παράγοντες, οι οποίοι εκτός από οικονομική ισχύ, έχουν πολιτική επιρροή και διαθέτουν μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση της Δεξιάς καλείται σήμερα να διαχειριστεί τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη. Με μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα και οι δύο, με άκρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και οι δύο, με δικά τους μέσα ενημέρωσης και οι δύο, αφεντικά ομάδων με πολλούς οπαδούς και οι δύο.
Η αντίθεσή τους έχει ποδοσφαιρικό χρώμα, ωστόσο οι παρενέργειες από τις κατηγορίες που εκτοξεύουν ο ένας εναντίον του άλλου πλήττουν την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό που είναι ο τελικός αποδέκτης κάθε κριτικής λόγω και των πολλών εξουσιών που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του.
Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός απειλεί για δεύτερη φορά με αποχώρηση από το πρωτάθλημα, επιτίθεται με βαριές εκφράσεις στους Σαββίδη, Πανόπουλο, Μπέο, στον πρόεδρο της ΕΠΟ Γραμμένο, στον εκπρόσωπο της FIFA UEFA- στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας Περέιρα και ζητά (από ποιον άραγε;) να μπει τέρμα σ’ αυτήν την κωμωδία που παραβιάζει τη νομιμότητα, διαφορετικά δεν θα συνεχίσει.
Υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας στη χώρα είναι η κυβέρνηση. Αυτήν επί της ουσίας εγκαλεί ο κ. Μαρινάκης κι ας μην την ονοματίζει. Απ’ αυτήν απαιτεί να παρέμβει και μάλιστα δυναμικά εδώ και τώρα. Με αιχμές όμως κατά της κυβέρνησης απάντησε στον κ. Μαρινάκη ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Στην ανακοίνωση της εταιρείας κατηγορούνται εκείνοι (ποιοι άραγε;) που δεν επαναφέρουν στην τάξη τον Β. Μαρινάκη.
Το περιεχόμενο του υστερόγραφου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ως προς τις ευθύνες που, κατά την γνώμη του ΠΑΟΚ, έχει η σημερινή κυβέρνηση: «Εξαιτίας όμως της ασυλίας που απολαμβάνει από όλες τις αρμόδιες αρχές και της πλήρους ασυδοσίας που αυτές του χαρίζουν, κάποιος πρέπει να ανακόπτει τα τοξικά του παραληρήματα».
Ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές; Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη που, σύμφωνα με τον ΠΑΟΚ, δίνουν στον Β. Μαρινάκη ασυλία και του επιτρέπουν να λειτουργεί με πλήρη ασυδοσία. Αυτές δεν ανακόπτουν «τα τοξικά του παραληρήματα». Μπορεί να γίνει πυροσβέστης ο κ. Μητσοτάκης; Σίγουρα δεν τον συμφέρει η κόντρα των δύο επιχειρηματιών να πάρει διαστάσεις. Αν χαθεί ο έλεγχος, αν δηλαδή επιμείνουν και οι δύο στις καταγγελίες τους, το τίμημα θα το πληρώσει η κυβέρνηση. Υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν και οι δύο; Δύσκολο έως απίθανο.
Αν ο πρωθυπουργός κρατήσει ίσες αποστάσεις θα θυμώσουν και οι δύο. Αν ρίξει το βάρος του υπέρ τού ενός, θα εξοργιστεί ο άλλος και είναι πολύ πιθανόν να βάλει τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει να χτυπούν την κυβέρνηση όχι μόνο στα αθλητικά θέματα, αλλά εφ’ όλης της ύλης, κι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στηρίζει πολλά στην επικοινωνιακή υπεροπλία του για να παραπλανήσει τους πολίτες.
Κάθε ρήγμα στο μέτωπο των μέσων ενημέρωσης θα κοστίσει στην κυβέρνηση. Θα τη βγάλει από το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνει και στη συνέχεια θα έρθουν οι εσωκομματικές έριδες, γιατί και οι δύο μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν ερείσματα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Με την ανασφάλεια που τον διακρίνει, ο κ. Μητσοτάκης είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων θα προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη. Το ερώτημα είναι τι έχει να δώσει και στους δύο για να κλείσουν τα στόματά τους.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (24.12.2019)