ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Κράτος ακροδεξιάς κοπής

Επιστροφή στην... κανονικότητα: μετά την έφοδο της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν βομβαρδίσει τους τηλεθεατές τους με «εικόνες ανομίας» και το πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει σε ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, οι φοιτητές διαμαρτύρονται.
Στη Βουλή η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναφέρει τις μεσαιωνικού τύπου διατάξεις για τη βλασφημία, ενώ τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο.. πανεπιστημιακό ίδρυμα, που πια δεν προστατεύεται από το άσυλο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίζονται, ενώ πνίγονται στα χημικά. Ολα «κανονικά», αλλά για ποια εποχή και για ποια χώρα, αλήθεια;
  • Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό η αστυνομία να εγκλωβίζει θαμώνες επιχειρώντας να εισβάλει παράνομα; Αυτό ακριβώς έκανε την Πέμπτη στα Εξάρχεια. Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό υπουργός να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «θα ήθελα να δω την αστυνομία να σπάει την πόρτα και να μπαίνει»; Αυτά δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το παραπάνω περιστατικό.
  • Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό η αστυνομία να μπουκάρει σε νυχτερινό κλαμπ και να κρατάει επί μια ώρα γονατιστούς 300 ανθρώπους λες και είναι κακούργοι; Αυτό ακριβώς έκανε το Σάββατο στο Γκάζι.
  • Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό αστυνομικοί να ξεγυμνώνουν στη μέση του δρόμου έναν πολίτη, ενώ τον χτυπούν στο κεφάλι και ουρλιάζουν «Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πού...α, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο»; Αυτό ακριβώς κατήγγειλε επωνύμως πολίτης ότι υπέστη την Πέμπτη.
Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας(!) του Πολίτη, «στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει πλέον ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα». Πραγματικά, πρόκειται για «κλίμα» που νομιμοποιεί την ένστολη βία και αυθαιρεσία. Ξυπνάει τραυματικές μνήμες από την προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε που η καταστολή ήταν σε καθημερινή χρήση.
Ενα κλίμα που κινητοποιεί την ιστορική μνήμη, ειδικά μέρες σαν και αυτές, πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Πρόκειται, τέλος, για ένα κλίμα που αποκαλύπτει την ακροδεξιά λογική πίσω από το κεντροδεξιό αφήγημα της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στην κοινωνία: «νόμος και τάξις», άγρια καταστολή – και μη βλασφημείτε τα θεία.

Εφημερίδα των Συντακτών (Αποψη)