ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Αρθρο-κόλαφος των Financial Times για τον Μητσοτάκη

Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής ..
επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οπως καταγγέλθηκε στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Για το θέμα γράφουν και οι Financial Times (EΔΩ) και έτσι γινόμαστε και διεθνώς ρεζίλι:
«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε μέσω του Κοινοβουλίου, μία διάταξη η οποία φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να μπορούν να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εφόσον δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη εντός 18 μηνών.
Σύμφωνα με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μία ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία, ενώ η διαδικασία προσφυγής μπορεί να έχει εξίσου μεγάλη διάρκεια.
Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».
(...) «Μεταξύ αυτών που πρόκειται να επωφεληθούν από την κίνηση είναι δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες, σημαντικοί επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση της εμπιστοσύνης και της νομιμοποίησης εσόδων από χρήματα. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα πριν από δύο έως επτά χρόνια, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο.»