ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Γράφει ο Γεωργάκης Ολύμπιος Β

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αναμενόμενο κατά το ότι πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ. Οι ευρωεκλογές μάλιστα μας είχαν προϊδεάσει για διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κανένας δεν περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου μια σκληρή μνημονιακή τριετία με όλα τα ΜΜΕ λυσσωδώς..
απέναντι του, και εφαρμόζοντας δικές του πολιτικές μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο, θα κρατούσε τις δυνάμεις του σχεδόν ακέραιες σε σχέση με το σημείο αναφοράς του Σεπτέμβρη 2015.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη και εμπνευσμένη δήλωση του π. Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, όπου προδιέγραψε το σχεδιαζόμενο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προοικονομεί σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ προαλείφεται ως ο βασικός διεκδικητής της εξουσίας στα επόμενα χρόνια:
(α) ως παράταξη πλέον, δηλαδή ως δημοκρατική αριστερά που θα ενσωματώνει όλες τις τάσεις συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατίας
(β) με αρχηγό τον Τσίπρα, ως κατ’ εξοχήν πολιτικό όν και πλέον με σημαντική κυβερνητική εμπειρία
(γ) με εν δυνάμει πλειοψηφικό ακροατήριο – διαχρονικά- το 60% των Ελλήνων.
Σε αυτή την εκτίμηση συντείνει η εγγενής εσωτερική αντίφαση του ‘προγράμματος’ της ΝΔ, με πολλά παραδείγματα όπως:
(α) μείωση των φόρων για να δημιουργηθεί ανάπτυξη, αλλά και επίτευξη ανάπτυξης λόγω μείωσης των φόρων,
(β) αξιωματική υπόθεση ότι θα εισρεύσουν άμεσα ξένες επενδύσεις στη χώρα απλά και μόνο λόγω της παρουσίας της νεοφιλελεύθερης παράταξης στην κυβέρνηση,
(γ) αξιωματικές υποθέσεις περί:
  1. ομαλότητας στα πανεπιστήμια, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις για κατάργηση του ‘αδειανού πουκάμισου’ του πανεπιστημιακού ασύλου (που, παρεπιπτόντως, δεν υφίσταται ούτε σήμερα σε περιπτώσεις τέλεσης παράνομων πράξεων)
  2. κανονικότητας στο Δημόσιο, παρά τη διαφαινόμενη ‘προκάτ’ αξιολόγηση (15% των υπαλλήλων είναι ανεπαρκείς a priori και οριζόντια!)
  3. ικανοποίησης στην κοινωνία, παρά τη διακηρυγμένη αναπλήρωση των συνταξιοδοτούμενων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών μόνο σε ποσοστό 20% και την είσοδο των ιδιωτών στο Δημόσιο.
Για την υλοποίηση των παραπάνω (α) και (β) η κυβέρνηση πιθανότατα θα καταφύγει στη ‘δήμευση’ των 35 δις € που αποτελούν μαξιλάρι-εγγύηση χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για να δοθούν στις τράπεζες, με μεγάλα ρίσκα.
Στην ισχυρή προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ συντείνει επίσης και η - για πολλοστή φορά αναδεικνυόμενη- αδυναμία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επανακάμψει. Είναι πλέον καθαρό ότι στερείται αξιόλογων νέων στελεχών και αριστερού προγραμματικού λόγου και εξαντλείται εμμονικά, υπό την παρούσα ηγεσία του, σε φοβική σκιαμαχία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εν ονόματι της παλαιάς του δόξας και υπό το μόνιμο βάρος της ατυχέστατης σύμπραξης με την αποτυχημένη μνημονιακή ΝΔ. Είναι θέμα χρόνου να απορροφηθεί από τον μετασχηματιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπερασματικά, βλέποντας μια εκ πρώτης όψεως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το πρίσμα της αξιοσημείωτης διατήρησης δυνάμεων, της τεράστιας ευκαιρίας για διεύρυνση σε επίπεδο παράταξης και της παροχής του απαραίτητου χρόνου για νηφάλια σύγκριση των κυβερνητικών του πεπραγμένων με την διαφαινόμενη αδυναμία εκπλήρωσης των εξόχως αντιφατικών υποσχέσεων της νέας κυβέρνησης, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μικρός νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου.