ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Η ΚΕΔ καταγγέλλει «επιχείρηση εκτοπισμού δημοσιογράφων»

Από την παράταξη της ΕΣΗΕΑ Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Γενικη Γραμματεία Ενημέρωσης. Αναλυτικά η ΚΕΔ αναφέρει:
"Κυβερνητική πρεμιέρα με διάταγμα αποκλεισμού
Επιχείρηση εκτοπισμού..
δημοσιογράφων με τον Σύριζα στην ΕΣΗΕΑ να συμφωνεί
Οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης οδηγούνται στα αζήτητα, καθώς εκτοπίζονται από τα Γραφεία Τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό χωρίς να αποκλείονται ανάλογες εξελίξεις και στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μεταφέρονται στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η ΓΓ Ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους εντάσσεται, όπως φαίνεται, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για παλιότερο σχέδιο το οποίο επανέρχεται.
Παράλληλα όμως μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αναφορικά με την λειτουργική αυτονομία και τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, που εποπτεύονται από την ΓΓ Ενημέρωσης. Η αυτονομία έχει ήδη φαλκιδευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με το μπλοκ των τεσσάρων κυριών του Σύριζα, στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, τις παραγωγές εργολάβων, την γκρίζα διαφήμιση κ.α.
Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των βασικών δημοσίων ΜΜΕ από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, γνωστό και ως υπουργείο Παππά, το οποίο τώρα τριχοτομείται, έχει προηγηθεί αφού περιλαμβάνει εκτός των άλλων, και προεκλογικό δώρο της προηγούμενης Κυβέρνησης στους ανθρώπους της στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ.
Πρόκειται για ΚΥΑ, που αφορά τους μισθούς των δημοσιογράφων και για μία δήθεν ΣΣΕ η οποία με συμφωνία Παππά και του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά στο Δημόσιο της ΕΡΤ, το ΑΠΕ τα Γραφεία Τύπου και τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς.
Παρουσιάσθηκε ως σωτήρια λύση για να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τους δημοσιογράφους και το περιβάλλον τους για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που χρονικά συνέπεσαν υπέρ των μέχρι προχθές κυβερνητικών ψηφοδελτίων. Οι υποσχέσεις όμως για δήθεν αυξήσεις αποδοχών με ωριμάνσεις και αλλαγές κλιμακίων ήδη πέφτουν στο κενό αφού από τα εκκαθαριστικά προκύπτουν μειώσεις και συμψηφισμοί αποδοχών.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε βάρος των δημοσιογράφων αλλά και της ενημέρωσης έθεσε σήμερα με επιστολή του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ και π. Α Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης. Η πλειοψηφία όμως δεν έκρινε απαραίτητο να υπάρξουν αποφάσεις. Άλλωστε δύο κυρίες που συμμετέχουν στο ΔΣ και έχουν εκλεγεί από την ΕΡΤ, αντί να συνταχθούν με την έκδοση απόφασης σύμφωνα με την εισήγησης της ΚΕΔ, έκριναν ότι έπρεπε να εξαντλήσουν την… αγωνιστική τους διάθεση στην καθιέρωση γραφειοκρατίας , που να επιτρέπει συνδικαλιστικές δράσεις ή ενημερώσεις ΜΟΝΟ όμως κατόπιν υποβολής αίτησης!..
Στην επιστολή του εκπροσώπου της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων τονίζεται ότι:
«…Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β 119/8.9.2019) το ΠΔ 81 για τις αλλαγές συγχωνεύσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μεταφορά στο υπουργείο Εξωτερικών των γραφείων τύπων εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στη ΓΓ Ενημέρωσης, οι οποίοι μετακινούνται στο γραφείο του Πρωθυπουργού μετά την κατάργηση του υπουργείου ΨΗΠΗΤΕ Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν επίσης ρυθμίσεις που αφορούν την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο θα θέλαμε να ενημερωθούμε:
–για τις ενέργειες σας προκειμένου οι συνάδελφοι να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους ως δημοσιογράφοι και βεβαίως να διασφαλισθούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;
-ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ, κυρίως μετά την δήθεν ΣΣΕ που καταθέσατε στο ΣΕΠΕ;
-H «ΣYΜΒΑΣΗ» αυτή, μήπως τελικά εξομοιώνει τους συναδέλφους με ΙΔΑΧ δημοσίους υπαλλήλους και σε συνδυασμό με προηγούμενες τροποποιήσεις διατάξεων, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την δημοσιογραφική τους ιδιότητα;
09/7/2019..»
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων "