ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Οι πειρατές της Ιβηρικής

Από τον περασμένο Ιούνιο, στην πρωθυπουργία της Ισπανίας βρίσκεται, κάπως απροσδόκητα, ο 46άχρονος σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Η κυβέρνησή του δεν διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία και στηρίζεται από τους αριστερούς «Ποδέμος» του Πάμπλο Ιγκλέσιας, οι οποίοι δεν μετέχουν όμως σ’ αυτήν. Μέσα σε μια Ευρώπη, όπου η κεντροδεξιά βρίσκεται σχεδόν παντού στην εξουσία, η Ισπανία..
αποτελεί, μαζί με την Πορτογαλία, το ιβηρικό παράδοξο.
Στις δύο αυτές χώρες της Ιβηρικής, οι σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να μην επηρεάζονται από τη συνολικότερη καθίζηση των «αδελφών» τους κομμάτων στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη. Αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον Σάντσεθ και υψηλά ποσοστά αποδοχής για την κυβέρνησή του, στην οποία αποτελούν πλειοψηφία οι γυναίκες.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Μαδρίτη και συνομίλησε με πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνιολόγους γι’ αυτό το φαινόμενο, τα αίτια και τις πιθανότητες μακροημέρευσής του, καθώς και για τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να μετριάσει τις κοινωνικές συνέπειες της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας των προηγούμενων ετών. Ακόμη, αναζήτησε τα απομεινάρια του κινήματος των πλατειών του 2011, το οποίο προκάλεσε ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις, αλλά στο μεταξύ έχει επιστρέψει... στα σπίτια του.
Μίλησε, επίσης, για τις συνέπειες που είχε στην εθνική συνείδηση η προσπάθεια της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη να προωθήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δικηγόρος του εξόριστου Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτσδεμόν, εξηγεί τα σχέδια του πελάτη του, αλλά και τη στρατηγική των Καταλανών αυτονομιστών, που ζητούν την αποφυλάκιση των στελεχών τους προκειμένου να στηρίξουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, κάτι που θα της επιτρέψει να συνεχίσει ανεμπόδιστα τη θητεία της έως το καλοκαίρι του 2020.
«Οι πειρατές της Ιβηρικής» -  Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:00
Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός. 
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.