ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

O Βαυαρός είναι αλλιώς

«Για να καταλάβεις τη Βαυαρία πρέπει να βγάλεις πρώτα από το μυαλό σου τα κλισέ που μπορεί να κουβαλάς για τη Γερμανία». Η παλιά αυτή ρήση αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, καθώς το νοτιότερο και πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας ετοιμάζεται για τις τοπικές εκλογές του στις 14 Οκτωβρίου. Όλοι προεξοφλούν ότι το αποτέλεσμά τους θα αλλάξει συνολικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Οι μέχρι πρότινος..
«αυτοδύναμοι» Χριστιανοκοινωνιστές και «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από το 40% και θα χάσουν την αυτοδυναμία τους. Οι άλλοτε «μακρυμάλληδες αντιεξουσιαστές» Πράσινοι, θα είναι δεύτερο κόμμα. Προβάλλουν μάλιστα κι ως ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος, ενώ, και στην πλούσια Βαυαρία, η ακροδεξιά διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση.
Το αποτέλεσμα αυτό δε μπορεί παρά να έχει καθοριστική επίδραση και για τις πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, καθώς το άστρο της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται πια στη δύση του, όπως συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στο Μόναχο, αλλά και στην καταπράσινη βαυαρέζικη επαρχία για τις ανάγκες της νέας εκπομπής «Πολίτες της Ευρώπης», για να απαντήσει στο ερώτημα αν πράγματι «Είναι αλλιώς ο Βαυαρός». Οι συνομιλητές του, Βαυαροί και μη, επιβεβαίωσαν μάλλον αυτή την εκτίμηση. Όπως και συμφώνησαν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, τόσο στο Μόναχο όσο και στο Βερολίνο. Με εξαίρεση την αγάπη των Βαυαρών για την μπίρα, την Μπάγερν και την καλή ζωή.
Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στις 23:15 / EΡΤ 1