ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ανεξάρτητη δημοσιογραφία: κάτι παντελώς άγνωστο για πολλούς

Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ απολύτως με το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», δήλωσε χτες στον «Σκάι» η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη βέβαια στον τίτλο: «Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα».
Είναι αλήθεια πως οι πρωτοβουλίες που πήρε ο υπουργός Αμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με ηπιότερη έκφραση. Και η ΕφΣυν δεν έκανε..
τίποτε άλλο παρά να πει αυτό που όλοι είδαν ότι συνέβη.
Υπενθυμίζουμε ότι πρότυπο της αδέσμευτης δημοσιογραφίας είναι το παιδάκι από το παραμύθι του Αντερσεν που φώναξε πρώτο: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Υπήρξαν βέβαια χτες και οι έκπληκτοι δημοσιογραφούντες νεόκοπων εκδοτικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων που αναζητούσαν πίσω από το ρεπορτάζ και το κύριο άρθρο «Η άποψη» της εφημερίδας κάποια μυστήρια κίνητρα, ενώ άλλοι απέδιδαν το πρωτοσέλιδό μας σε σκοτεινούς σχεδιασμούς των «υπογείων του Μαξίμου».
Ηταν εξαιρετικά διασκεδαστικό να ακούει κανείς από τις ραδιοσυχνότητες Μαρινάκη να υπερασπίζονται κάποιοι για πρώτη φορά τον κ. Καμμένο, μόνο και μόνο επειδή φαντάστηκαν ότι έτσι κάνουν κακό στην κυβέρνηση.
Είναι όντως δύσκολο πράγμα η ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Και για πολλούς δημοσιογράφους είναι κάτι παντελώς άγνωστο. Είναι συνηθισμένοι να γράφουν και να χαράζουν την πολιτική γραμμή τους με βάση όσα τους υποδεικνύουν οι επιχειρηματίες-εργοδότες τους ή οι πολιτικοί καθοδηγητές τους.
Το να βγαίνει ένας τίτλος από τη σύσκεψη εκλεγμένων εκπροσώπων των τμημάτων της εφημερίδας, είναι κάτι τελείως ξένο και ακατανόητο γι' αυτούς. Πρέπει να βρεθεί ο υποβολέας, ακόμα και αν δεν υπάρχει.
Η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν εξαρχής δύσκολη υπόθεση. Οταν μάλιστα το πείραμα επαναλήφθηκε, μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015, η συνεργασία δυσκόλεψε περισσότερο, κυρίως επειδή είχε πλέον εκλείψει η αρχική κοινή επαγγελία του αντιμνημονιακού αγώνα. Ωστόσο, σε όλη αυτή την περίοδο, οι αντιθέσεις δεν κρύφτηκαν κάτω από το χαλί. Επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε μια αμοιβαία επωφελής πολιτική συνεννόηση. Αυτή τη φορά, όμως, ο κ. Καμμένος ανέτρεψε με αποκλειστικά δική του ευθύνη την κυβερνητική ισορροπία. Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για όσα επέλεξε να ανακοινώσει στις ΗΠΑ. Δική του είναι και η ευθύνη για όσα ακολουθήσουν, πρώτα στο κόμμα του, αλλά και στην κυβέρνηση.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Άποψη