ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Αφήστε την ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη

Τι αναφέρει το ψήφισμα της συνέλευσης των δημοσιογράφων τηςτης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Συνέλευση για τα καίρια εργασιακά τους θέματα πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ  (τηλεόραση, ραδιόφωνο, πολυμέσα) την Παρασκευή. Μάλιστα η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για να γίνει η συνέλευση.
Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι..
αναφέρουν ότι δεν μπορούν να μείνουν  αδρανείς απέναντι στην διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς και στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από πολιτικά κέντρα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα. Στο ψήφισμα καταγγέλεται πως η ΕΡΤ έχει επιλεγεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως εργαλείο αλληλοεξόντωσης και ότι «από το καλοκαίρι του 2017 που η παρούσα Διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς ενώ ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος».
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα των εργαζομένων αναφέρεται:
"Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 δημιούργησε προσδοκίες στην κοινωνία που καταδίκασε το «μαύρο» του 2013, για μια ανοιχτή, δημοκρατική, πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ένα αντίβαρο στη χυδαιότητα, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιχειρηματική και κομματική στράτευση που κυριαρχεί δυστυχώς στα ΜΜΕ.

Ο γίγαντας ΕΡΤ λειτουργικά και οικονομικά παραπαίει

Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στον κλοιό της λιτότητας, η ΕΡΤ λειτουργεί με “μπαλώματα”. Καμία από τις διοικήσεις αυτών των ετών δεν επένδυσε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Καμία δεν είχε στρατηγικό σχέδιο. Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα που η παρούσα Διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και διοίκηση ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων.
Στη δε ενημέρωση ισχύει η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε Εντεταλμένου Συμβούλου. Επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν την δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Υπάρχουν καταγεγραμμένες ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικές ειδικότητες. Οι μικτές παραγωγές έχουν γίνει ο κανόνας και έχουν μετατραπεί σε όχημα καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων για δεκάδες συναδέλφους μας. Πρωτίστως όμως δίνουν τροφή σε κακόβουλα ψεύδη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μεγάλο δήθεν αριθμό συμβασιούχων.

Οι πολιτικές ευθύνες

Η ΕΡΤ έχει επιλεγεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως εργαλείο αλληλοεξόντωσης. Αυτή που θα εξοντωθεί τελικά θα είναι η ΕΡΤ και συνολικά η ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα που κατρακυλάει στην απαξίωση και την ανυποληψία.
Η κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Δεν τόλμησε ωστόσο να θωρακίσει θεσμικά την ανεξαρτησία της. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να την χειραγωγήσει.
Η ΝΔ έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπούλινγκ κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ήδη από τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας της. Πέντε χρόνια μετά το μαύρο, ανέχεται χωρίς διάψευση δημόσιες δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της, είτε για εκχώρηση της ενημέρωσης αποκλειστικά στους μιντιάρχες, είτε για νέο λουκέτο στην ΕΡΤ. Η επιλογή δε να σαμποτάρει την ΕΡΤ επιβάλλοντας εμπάργκο συνιστά θεσμικό ατόπημα.

Τι προτείνουμε

• Πραγματική ανεξαρτησία στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι ο Υπουργός διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει αμέσως και να οριστεί διαφανής, ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών Ραδιοτηλεόρασης.
• Δεν χρειάζονται εντεταλμένοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για να προΐστανται της ενημέρωσης στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
• Εκπόνηση νέου οργανογράμματος με διαφάνεια, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός Ραδιοτηλεοπτικού-δικτυακού, δημόσιου φορέα.
• Να οριστεί άμεσα ο εκπρόσωπος εργαζομένων με ειδικότητα δημοσιογράφου στο Δ.Σ της ΕΡΤ, που δεν ορίζεται κατά παράβαση του νόμου
• Η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να ανήκει στις ΔΕΚΟ.
• Άμεση υπογραφή ΣΣΕ.
• Η εκκρεμότητα της ηθικής, εργασιακής και ασφαλιστικής αποκατάστασης της διετίας του μαύρου δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο. Η ΚΥΑ για το συμψηφισμό αποζημιώσεων και αποδοχών πρέπει να υπογραφεί άμεσα.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν πρωτίστως τους πολίτες και να επιτρέψουν στην ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη και με επαγγελματικούς όρους. Η ΕΡΤ είναι δημόσια, δεν ανήκει στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Ο ρόλος της είναι θεσμικός και όποιος τον τραυματίζει στρέφεται κατά της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε όλες αυτές οι θέσεις μας να γίνουν ευρύτερα γνωστές και το συντομότερο δυνατό πράξη.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ"