ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η «βόμβα» της Ιταλίας μέσα στην ΕΚΤ

Αν φύγoυν οι Ιταλοί από το ευρώ, η Γερμανία χάνει μισό τρισ.

Η κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό οξύνεται, αλλά τα μεγέθη της ιταλικής οικονομίας είναι τέτοια που μπορούν να πυροδοτήσουν νέα σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη με συνέπειες που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να υποτιμήσουν.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι οφειλές της Ιταλίας που υπάρχουν..
προς τις άλλες χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία, στο πλαίσιο του συστήματος διατραπεζικών πληρωμών στην ζώνη του ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως TARGET 2.
Στο πλαίσιο του TARGET 2 η Ιταλία έχει ένα έλλειμμα το οποίο έφτασε τα 489,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τα οποία δημοσίευσε το Ρeuters. Πρόκειται για το ποσό το οποίο “οφείλει” η Ιταλία στο σύστημα, από κινήσεις κεφαλαίων κάθε λογής που γίνονται στη ζώνη του ευρώ.
Αντίθετα η Γερμανία έχει πλεόνασμα, δηλαδή “απαιτήσεις” από το σύστημα το οποίο την περασμένη άνοιξη έφτανε τα 950 δισ. ευρώ.
Τα ανοίγματα των άλλων χωρών στο Target 2, αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της Γερμανίας, οι οποίες προσεγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ και αρκετοί οικονομολόγοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει το φόβο ότι σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης μιας χώρας από αυτό, τα χρήματα αυτά που οφείλονται στη Γερμανία κινδυνεύουν να χαθούν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
http://www.money-money.gr/news/h_bomba_ths_italias_mesa_sthn_ekt_an_fygei_apo_to_eyrw_h_germania_xanei_miso_tris