ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ

Τι γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών

Φωτιές άναψε τόσο στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο, το e-mail με τις υπονομευτικές διαρροές, που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Γ. Στουρνάρας παραμένει έκθετος μετά την αποκάλυψη για το e-mail που έφυγε από το γραφείο του με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο (αντέδρασε μέσα από το σάιτ στο οποίο απασχολείται το τελευταίο διάστημα) και τίτλο "Ο λογαριασμός των 100 ημερών". Το e-mail περιέχει όλη τη επιχειρηματολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
H αποκάλυψη για υπονομευτικές διαρροές Στουρνάρα προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα, καθώς γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...».
Η έμπειρη πολιτική συντάκτρια Αλίκη Μάτση αποκαλύπτει, στο ρεπορτάζ της στην ΕφΣυν, ποιος είναι αυτός που έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ. Μεταξύ άλλων γράφει:..
«Στενότατος συνεργάτης του Στουρνάρα»
Ο Δ.Κ., τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, που υπηρετεί στο γραφείο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος και είναι στενός συνεργάτης του διοικητή της Γ. Στουρνάρα από τότε που ακόμη ο τελευταίος ήταν τσάρος της Οικονομίας, είναι ο αποστολέας του περίφημου e-mail που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.» με τις υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης.
Η «Εφ.Συν.» υποχρεώνεται σήμερα να δημοσιεύσει τα αρχικά του, λόγω της κατηγορηματικής διάψευσης που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προκλήθηκε από την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα.
Ανάλογο ήταν το κείμενο της διάψευσης που εξέδωσε αργότερα η ΤτΕ: «Oυδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”».
Σημασία δεν έχει αν το mail με το συγκεκριμένο περιεχόμενο εγράφη στο γραφείο του διοικητή ή στο γραφείο Τύπου της Τράπεζας. Σημασία έχει το γεγονός ότι ο εκ των στενοτέρων συνεργατών του διοικητή δίνει κατευθυντήριες οδηγίες προς δημοσιογράφο -ή και δημοσιογράφους, αφού η επιστολή είναι «προωθημένο μήνυμα», εξ ου και δεν αποκαλύπτουμε το όνομα του παραλήπτη- για την επιχειρηματολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Aναρτήσεις που άρχισαν να εμφανίζονται μετά την αποστολή του e-mail  |
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις δύο ώρες μετά την αποστολή του e-mail από τον Δ.Κ. στις 6 Μαΐου 2015 και ώρα 2.12 μ.μ., στην ηλεκτρονική εφημερίδα «the toc», την ίδια μέρα στις 4.18 μ.μ., δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο κείμενο με το ίδιο περιεχόμενο, απλώς λίγο πιο «δημοσιογραφικά» γραμμένο. Την επομένη δημοσιεύτηκε και σε άλλο ιστολόγιο, το Financial Box, επίσης σχεδόν αυτούσιο.

Το περιεχόμενο της επιστολής
Απαραίτητο στο σημείο αυτό είναι να υπενθυμίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής στην οποία υπό τον τίτλο «Ο λογαριασμός των 100 ημερών, πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία και χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί η επενδυτική άγνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία», αναφέρεται ότι:
● Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
● 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
● 10 δισ. τα ρέπος.
● 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
● 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
● Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
● Απαξίωση των ακινήτων.
● 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
● Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μια απλή αντιπαραβολή του δημοσιεύματος του «the toc» και της επιστολής αποδεικνύει πως η εσωτερική «μονταζιέρα» λειτουργεί άψογα.
Από το περιεχόμενο και μόνο προκύπτει σαφώς ο στόχος: η υπονόμευση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, ώστε η κυβέρνηση Τσίπρα να αποτελέσει, όπως φρονεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, απλώς «μια αριστερή παρένθεση». Και ήταν βεβαίως ο κ. Σαμαράς, με τη συναίνεση του συγκυβερνήτη του, Ευάγγ. Βενιζέλου, που «διέσωσε» τον Γ. Στουρνάρα τοποθετώντας τον στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος στις 11 Ιουνίου του 2014. Καθήκοντα ανέλαβε στις 27 του ίδιου μήνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης του, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου News Post της 2ας Δεκεμβρίου του 2013, το οποίο δεν διαψεύστηκε, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά μετείχε στον διευρυμένο «Πρωινό καφέ» του Μαξίμου.
(Zoo: Δείτε τι έγραφε το newpost: Στον διευρυμένο πλέον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου εντύπωση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι εντάχθηκε ο στενός συνεργάτης του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κ. Δ. Κ. {το γράφει όλο το ονοματεπώνυμο}, υπεύθυνος επικοινωνίας του υπουργού, γνωστός δημοσιογράφος με στενούς δεσμούς με το συγκρότημα του ομίλου Μπόμπολα»)
Το ερώτημα που σαφώς προκύπτει πλέον είναι αν ο κ. Στουρνάρας γνώριζε ή όχι το περιεχόμενο της επιστολής ή αν ο στενός συνεργάτης του αυτενέργησε. Το σύνηθες πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την εμπειρία, είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν την έγκριση της προϊσταμένης αρχής.
.