ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ιδού ποιοι υπονομεύουν με διαρροές την εθνική προσπάθεια

Eκθετος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά την αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών για το e-mail που έφυγε από το γραφείο του με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο και τίτλο "Ο λογαριασμός των 100 ημερών". Το e-mail περιέχει όλη τη επιχειρηματολογία αποδόμησης της κυβέρνησης Τσίπρα που αναπαράγουν διαρκώς εντός και εκτός Ελλάδα πρόθυμα παπαγαλάκια!
H αποκάλυψη για τις υπονομευτικές διαρροές Στουρνάρα προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα, καθώς γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...».
Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική..
«μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.

Τι αναφέρει το e-mail
Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., αναφέρεται:
♦ Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
♦ 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
♦ 10 δισ. τα ρέπος.
♦ 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
♦ 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
♦ Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
♦ Απαξίωση των ακινήτων.
♦ 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
♦ Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης
Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως αν ευσταθεί το δημοσίευμα «αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ», ζητώντας από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να διαψεύσει τις πληροφορίες. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση περί απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα.

Η απάντηση της ΤτΕ
Μετά και τη δημόσια πρόκληση της κυβέρνησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος να απαντήσει, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως «ουδέποτε απεστάλη μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται»:
«Αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.