ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οταν «έσπασε» το άβατο του ΣΚΑΪ

- Στα άδυτα των ΜΜΕ και των τραπεζών το ΣΕΠΕ 
- Ριζική αλλαγή πολιτικής για την προστασία της εργασίας στις γαλέρες των media και των τραπεζών

Επιτέλους, η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) φαίνεται ότι αρχίζει να κάνει τη δουλειά της και να ελέγχει ουσιαστικά και αυστηρά τις εργοδοτικές παρανομίες των επιχειρήσεων και της πάσης φύσεως αυθαιρεσίες τους.
Η νέα ομάδα του υπουργείου Εργασίας, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη (και τους αναπληρωτές υπουργούς Δημήτρη Στρατούλη, Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου), αναμένει, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, πολλά από τη δραστηριότητα του ειδικού γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Απόστολου Καψάλη, στην προσπάθεια να ελεγχθεί η αδήλωτη (μαύρη) εργασία και το πλήθος των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (μισθοί, κοινωνική..
ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις, εισφοροδιαφυγή, ωράρια, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ).
Μερικά πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη ριζική αλλαγή πολιτικής για την προστασία της εργασίας στην καθημαγμένη χώρα μας.
Στις 22 Απριλίου το ΣΕΠΕ... κατάφερε για πρώτη φορά μετά από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια να περάσει το άβατο του ομίλου ΣΚΑΪ (του Γιάννη Αλαφούζου), μετά πολλών εμποδίων, ασφαλώς. Αλλωστε, πολλοί θυμάστε τις επίσημες καταγγελίες των σωματείων, ότι ο Γιάννης Αλαφούζος με τους σεκιουριτάδες του επί πολλά χρόνια δυσκολεύει, όποτε δεν απαγορεύει εντελώς, και την είσοδο των Ενώσεων του Τύπου, όποτε αυτές επιχειρούν να συναντήσουν τους εργαζόμενους της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, εν όψει απολύσεων, μειώσεων μισθών και άλλων σοβαρών εργατικών προβλημάτων.
Ομως τώρα οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΕΠΕ, εμπειρότατα στελέχη της υπηρεσίας, οι οποίοι έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Νέου Φαλήρου του ΣΚΑΪ νωρίς το μεσημέρι -ύστερα από καταγγελία εργαζομένων και σωματείου του κλάδου- δεν αποχώρησαν ως συνήθως άπραγοι (σύμφωνα με τις άρρητες εντολές της παλιάς ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας), όταν οι φύλακες του κτιρίου εσκεμμένα τους αγνοούσαν και τους άφηναν να περιμένουν επί ώρες.
Αυτή τη φορά, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα και εκείνος ειδοποίησε την Αστυνομία του Πειραιά η οποία, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, κατέφτασε για να επιβάλει τον νόμο στο μαγαζί του Γιάννη Αλαφούζου. Προφανώς στο 3ωρο που οι ελεγκτές περίμεναν στην είσοδο του ΣΚΑΪ ορισμένα ίχνη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας καλύφθηκαν, ωστόσο υπήρξαν ενδιαφέροντα ευρήματα ως προς την παραβίαση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Τον Μάρτιο έγιναν επίσης αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στο σύνολο σχεδόν των συστημικών τραπεζών στην Αθήνα (Πειραιώς, Eurobank, ALPHA κ.λπ.), όπου και πάλι, παρά τα γνωστά εμπόδια και τις καθυστερήσεις, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ εντόπισαν πλήθος απλήρωτων υποχρεωτικών υπερωριών εκατοντάδων τραπεζοϋπαλλήλων.
Ισως για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια οι τραπεζίτες ελέγχθηκαν και καλούνται τώρα να πληρώσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα στο ελληνικό Δημόσιο και να συμμορφωθούν με την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις.
Ειδικοί στους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας αλλά και συνδικαλιστές μάς έλεγαν ότι στο παρελθόν ακόμα κι αν αποφασιζόταν από την πολιτική ηγεσία να κινητοποιηθούν οι (συνειδητά αποδυναμωμένες, θεσμικά και αριθμητικά) υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, κατά κανόνα ύστερα από επίμονες καταγγελίες των συνδικάτων, έτρωγαν... διπλή πόρτα: και από τα αφεντικά, που δεν επέτρεπαν την είσοδο ώσπου να... εξαφανίσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς «γαλέρας» (μαύρη, απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία ή δήθεν μερική απασχόληση και δήθεν εργολαβική εργασία με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών), αλλά και από την πολιτική ηγεσία, που τους έλεγε: «Αν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα πηγαίνετε για καφεδάκι και βλέπουμε...»

Δημήτρης Τρίμης (ΕφΣυν)