ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Λιάγκας στο πειθαρχικό: Διαφήμισα το Calgon για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος κρίθηκε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λιάγκας, και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του. Το ΠΠΣ, είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του Λιάγκα, για συμμετοχή σε διαφημιστική καμπάνια (εμφανιζόταν να διαφημίζει από τηλεοράσεως... το αποσκληρυντικό πλυντηρίου “CaCo” της εταιρείας Calgon).
Η συμμετοχή του αυτή στην διαφημιστική καμπάνια, έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς». Η ποινή που του επεβλήθη και από το ΔΠΣ είναι η προσωρινή διαγραφή 5 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. .
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απολογητικό υπόμνημα του Γιώργου Λιάγκα όπου ο..
τηλεπαρουσιαστής πρωινών εκπομπών αναφέρει μεταξύ άλλων:
(...) «Προφανώς και γνώριζα ότι πρόκειται για ενέργεια προωθητικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι είχε την μορφή συνεντεύξεων με ειδικούς, μέσω των οποίων προέκυπταν τα οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, άρα κομμάτι που αφορά και δημοσιογραφική εργασία, θεώρησα ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με άλλες καθ” αυτό διαφημιστικές καμπάνιες.
Είναι δε γνωστό, ότι πλέον στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, που παρουσιάζουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, κάτι τέτοιο, δηλαδή οι έμμεσες αναφορές σε προϊόντα, είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο, φυσιολογικό και επιβεβλημένο, γιατί έτσι προκύπτουν κέρδη για τα μέσα και άρα μέσω αυτών πληρώνονται και οι εργαζόμενοι.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιολογηθώ, δεν θεωρώ όμως ότι έκανα κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων που έχουν δικές τους εκπομπές σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο και στις οποίες απασχολούνται 100άδες δημοσιογράφοι, κάνουν»(...).