ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

«Η φθηνότερη ενέργεια» είναι πάλι «αυτή που δεν καταναλώνουμε»


«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» δήλωσε ανερυθρίαστα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ οι νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εδώ και καιρό, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη Τύπου για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι αποτελέσματα θα φέρουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες εξειδικεύτηκαν από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι τρεις άξονες

Ειδικότερα, ο υπουργός έκανε λόγο για άμεσα μέτρα για μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, για μεσομακροπρόθεσμα με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, όπως επίσης για «κίνητρα» στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Παράλληλα, κούνησε για άλλη μια φορά το δάχτυλο ζητώντας ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης - ψύξης κα εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού. Σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα είπε πως θα τοποθετηθεί κατάλληλος εξοπλισμός διαχείρισης ενέργειας.
Τέλος, γνωστοποίησε τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας και υποσχέθηκε παρεμβάσεις στο μέλλον... για ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος στο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» με στόχο εξοικονόμηση κατά 30% σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων του δημοσίου, που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, ανακοινώνοντας ότι η σχετικά πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούλιο.

Επιβράβευση και τιμωρία στο Δημόσιο

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξήγησε πως δεν θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα με δεσμευτικό αλγόριθμο, αλλά μια κατά περίπτωση εξέταση της επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων για το σκοπό της μείωσης του 10% της ενέργειας.
Αν δηλαδή μια δημόσια υπηρεσία πετύχει την επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας, θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού, ενώ αν δεν φτάνει τους στόχους θα «τιμωρούνται» με πέναλτι και θα πάρει λιγότερα χρήματα.

«Απλές» δράσεις στα νοικοκυριά


Η κ. Σδούκου υποστήριξε πως η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης, η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.
Σε ό,τι αφορά το «Ηλέκτρα» η κ. Σδούκου ανέφερε ποσοστό χρηματοδότησης από 50% έως 70%, υπό προϋποθέσεις. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γ.γ., ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφτασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

- από efsyn.gr