ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ο Όλαφ Σολτς και το βαποράκι του, ο Κυριάκος

Μια συμπαιγνία παραπλάνησης, στην οποία ο Γερμανός καγκελάριος ήταν ο μαριονετίστας και ο Έλληνας πρωθυπουργός η μαριονέτα του

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Την 31η Μαΐου, ημέρα Τρίτη, στο περιθώριο των εργασιών της της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και, μεταξύ άλλων, του θέτει το θέμα της κλιμακούμενης προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας…
«Βρείτε τα μεταξύ σας», ήταν η απάντηση του κ. Σολτς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Βρυξελών: «Στο πλαίσιο της πάγιας γερμανικής στρατηγικής των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», σχολίασε διακεκριμένος Έλληνας διπλωμάτης. «Ο κ. Σολτς, βλέπεις, δεν προτίθεται να διαταράξει τις στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις προς χάριν της Ψωροκώσταινας», πρόσθεσε.
Την ίδια μέρα, ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε μαζί του να στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το ελληνικό απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν θα φροντίσει ο ίδιος να αντικατασταθούν με γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.
Την επομένη (1η Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη), ο Γερμανός αναλυτής Ούλριχ Σπεκ κατηγορεί τον καγκελάριο Σολτς ότι χρησιμοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «βαποράκι» προκειμένου να προμηθεύσει την Ουκρανία με τεθωρακισμένα οχήματα, φοβούμενος ότι αν τα παραδώσει ο ίδιος, θα βρεθεί εκτεθειμένος στην οργή της Μόσχας, με την οποία διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις.
Σ’ αυτό το 24ωρο αλισβερίσι μεταξύ Σολτς – Μητσοτάκη που, ειρήσθω εν παρόδω, παρουσιάστηκε από τον ελεγχόμενο ελληνικό Τύπο σαν θριαμβική έξοδος του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή διπλωματική πασαρέλα, ο πρώτος μοιάζει να είναι ο μαριονετίστας που κινεί τα νήματα και ο δεύτερος η άψογα χειραγωγημένη και άβουλη μαριονέτα του.

*******
Καμιά σχέση με την πραγματικότητα: το συγκεκριμένο 24ωρο αλισβερίσι μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο (στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα) δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό παίγνιο πολιτικής επιβίωσης δυό Ευρωπαίων ηγετών χαμένων στη… μετάφραση των ιστορικών προκλήσεων, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν στη συγκεκριμένη χαοτική συγκυρία.
Κοινός στόχος τους, η παραπλάνηση των Ευρωπαίων εταίρων τους, αλλά κυρίως της κοινής γνώμης των χωρών τους: να δείξουν ότι υπάρχουν, ότι κινούνται, ότι ξεδιπλώνουν τακτικές και στρατηγικές, ότι πρωταγωνιστούν, ότι επηρεάζουν. Και ναι, στο πλαίσιο του 24ωρου παιγνίου επιβίωσης που σας περιέγραψα – αυτής της συμπαιγνίας παραπλάνησης στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο Όλαφ Σολτς ήταν πράγματι ο μαριονετίστας που κινούσε τα νήματα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η άψογα χειραγωγημένη μαριονέτα του.
Ωστόσο, στη μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα, ούτε υπάρχουν, ούτε κινούνται, ούτε πρωταγωνιστούν, ούτε επηρεάζουν. Ούτε καν ο Σολτς: Μια αλληλουχία πολιτικών σφαλμάτων και ασυνεπών μηνυμάτων του Όλαφ Σολτς και της κυβέρνησής του (που σχετίζονται με την πολιτική της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία) έχουν διαβρώσει την εξουσία και την επιρροή του Βερολίνου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και, κυρίως, μεταξύ των ηγετών γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίαζε ομάδα αναλυτών του POLITIKO την επομένη της Συνόδου Κορυφής στο βασικό άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Γερμανία χάνει την επιρροή της επί της ΕΕ».

*******
Μιλάμε για μια αξιοσημείωτη αποδυνάμωση της επιρροής του Γερμανού καγκελάριου και της κυβέρνησής του: μια πραγματική κατάρρευση της γερμανικής εξουσίας εντός της ΕΕ, που οδήγησε πολλά κράτη – μέλη να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη προθυμία το δικό τους δρόμο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη γαλλογερμανική συμμαχία που βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της ισχύος και της λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
«Δεν χρειαζόμαστε γερμανική προστασία. Η ιστορία απέδειξε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ένας διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη, αναφερόμενος στη μακροχρόνια πολιτική του Βερολίνου να πορεύεται ήπια με τη Μόσχα, αποκαλύπτει το άρθρο του POLITIKO...
«Μαζί της και ο Μητσοτάκης», σαρκάζω, σκεπτόμενος το 24ωρο αλισβερίσι του με τον Σολτς στις Βρυξέλες. Ύστερα αντιλαμβάνομαι ότι τον… αδικώ αλλά... Όχι, ο Μητσοτάκης (και, δυστυχώς, μαζί του και η χώρα μας, όσο παραμένει πρωθυπουργός της) δεν βρίσκεται σε καμιά πλευρά της ιστορίας, σκέφτομαι. Και σκέφτομαι ότι, γενικά, αυτός ο τύπος δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. Ειδικά δε στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ιστορίας: ό,τι πει το αφεντικό!.. Το εκάστοτε αφεντικό του πρωθυπουργικού γραφείου επικοινωνίας.
«Ο Μητσοτάκης νομίζει ότι η εξωτερική πολιτική είναι ένα άδειο κουτί για δημόσιες φιγούρες», είχε πει προ ημερών ο εξπέρ της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων Νίκος Κοτζιάς, πράγμα που επιβεβαιώθηκε απολύτως από τα καμώματά του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλες: ό,τι έκανε, το έκανε μόνο για να δείξει ότι κινείται, ότι ξεδιπλώνει τακτικές και στρατηγικές, ότι πρωταγωνιστεί, ότι υπάρχει…
Και ναι, στο συγκεκριμένο 24ωρο αλισβερίσι, ο Όλαφ Σολτς ήταν πράγματι ο μαριονετίστας που κινούσε τα νήματα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η άψογα χειραγωγημένη μαριονέτα του.