ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Όταν το δούλεμα πάει σύννεφο…


του Χρήστου Ξανθάκη

Οπότε βγαίνει ο πρωθυπουργός και παρουσιάζει το πρόγραμμα υπό την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», που αφορά σε δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες 50 ως 69 ετών. Το οποίο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2017, με πρωτοβουλία γυναικών από όλα τα κόμματα και μπροστάρισσα την τότε επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Παθούσα γαρ η Φώφη, είχε μια εξτρά ευαισθησία για το θέμα. Κι από εκείνη την εποχή, το έχει προαναγγείλει άλλες τρεις φορές, μαζί με τη χθεσινή, η Νέα Δημοκρατία, ταρατατζούμ, οέο, τούκα προ και βάλε και πάρε και δώσε να φύγουμε. Ταμάμ!

Εντάξει, συμβαίνουν αυτά στην ενεργό πολιτική, να ενθυλακώνεις δηλαδή τις πρωτοβουλίες των αντιπάλων σου και να τις παρουσιάζεις για δικές σου και τέλος πάντων, άμα έχει κάτι να προσθέσει η κυβέρνηση στα ήδη υπάρχοντα, καλοδεχούμενο είναι και πάμε παρακάτω. Δεν είναι για να παραξενεύεσαι και τόσο πολύ, ιδίως όταν ακούσαμε από πρωθυπουργικά χείλη ότι «πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά».

Προτροπές που μοιάζουν λογικές εκ πρώτης όψεως, αλλά άμα τις εξετάσεις λίγο προσεκτικά η αλήθεια είναι δεν στέκει και πολύ το αφήγημα.
Και καλά πες ότι το αλκοόλ, δεν είναι και για χόρταση. Δύσκολο να το περιορίσεις δραστικά μετά από τόση καραντίνα που φάγαμε κατακέφαλα (και όταν βλέπεις τα τουριστάκια να θέλουν ένα ωκεανό πιοτί κάθε βράδυ), αλλά τέλος πάντων ας το καταπιούμε. Το άλλο με τη γυμναστική, πάλι, απαιτεί κάποια ευκινησία στην πορτοφόλα, εκτός κι αν είναι κουμμούνι ο δήμαρχος, όπως εδώ στο Χαλανδράκι, κι έχει γεμίσει μηχανήματα τα πάρκα, τζάμπα για τον κοσμάκη. Αλλά ΟΚ, υπάρχει και η Σουηδική γυμναστική, μπαίνεις γιουτούμπι, λαμβάνεις οδηγίες, τσάτρα πάτρα μπορεί και να τα καταφέρεις.

Το τρίτο με το «υπέρβαροι», θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος ή κάποια κακοπροαίρετη να το εκλάβουν και ως φατ σέημινγκ (τα γράφω αγγλικά για να κατανοεί και το Χάρβαρντ), αλλά ας το δούμε πόζιτιβλι και ας δεχθούμε ότι είναι τζεστ εν αντβάις. Για την «υγιεινή διατροφή» όμως, έχω θέμα, έχω θέμα μεγάλο. Διότι πριν από λίγες μέρες είχα δημοσιεύσει εδώ στο Newpost την έρευνα της Ierax Analytix για τις νέες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και Ελληνίδων και σημειωνόταν εκεί:
«Ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με πριν από έξι μήνες. Ποσοστό 41% των ερωτώμενων δηλώνουν πως καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Αυτό δείχνει μια μεγάλη απόκλιση από το υγιεινό και φρέσκο φαγητό (λαχανικά, φρούτα). Αντίστοιχα, ποσοστό 16% αγοράζει περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food) και άρα τρέφεται με περισσότερες κενές θερμίδες σε σχέση με παλαιότερα».

Κι αυτά δεν τα κάνουν οι ψηφοφόροι της Ψωροκώσταινας διότι τους θέλγουν η λίγδα και τα λίπια. Τα κάνουν γιατί απ’ την τρύπα στο πορτοφόλι τους χωράει να περάσει το τραίνο. Γιατί ο πληθωρισμός έφτασε στο 11,3 % και όλο ανεβαίνει με το μέτωπο ψηλά. Γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ (Συνδέσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) Ιωάννης Γιώτης «οι καταναλωτές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη βιομηχανία μας έχουν υποστεί ουσιαστική μείωση στην αγοραστική τους δύναμη». Γιατί όπως τόνισε ο υπουργός Άνευ Αρμοδιοτήτων, αν αφαιρεθεί ο φόρος απ’ τα καύσιμα, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις!

Με δυο λόγια; Με δυο λόγια, δεν είναι κακό να του λες του άλλου μην τρως σκουπίδια, φάει υγιεινά. Πρέπει, ωστόσο, να τον βοηθάς κι εσύ από την πλευρά σου, ως κυβέρνηση, να τα φέρνει στο τραπέζι του με κάποιο τρόπο αυτά τα φαγητά που ωφελούν το σώμα του. Γιατί αν είναι απλή ευχή, συγγνώμη αλλά δεν τη χρειάζεται διόλου. Μπορεί, άλλωστε, να τη λάβει και από τον πνευματικό του, που είναι πιο ειδικός σε τέτοιου είδους καταστάσεις…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost