ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Σκληρά πρωτοσέλιδα


O βρετανικός Τύπος σχολιάζει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο όσα έγιναν εντός των Τόρις το προηγούμενο 24ωρο και τελικά έφεραν τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έχει μεν επιβιώσει, αλλά με τόσο μεγάλο όγκο βουλευτών απέναντί του (148 έναντι 211 που τον στήριξαν), ώστε η νίκη του στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης να μοιάζει περισσότερο με συντριπτική ήττα.
Η πρωτοφανής αντίδραση εντός του κόμματος δεν έχει το ανάλογό της αυτό τον αιώνα, καθώς είναι μεγαλύτερη και από αυτήν κατά της Μέι το 2018 και συγκρίνεται μόνο με αυτήν που αντιμετώπισε η Θάτσερ το 1990.
Οι αντίπαλοί του πλέον φαίνονται να τον έχουν περικυκλώσει και να ετοιμάζονται να τον «αποτελειώσουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και θα το κάνουν ακόμη και πατώντας το κουμπί της αυτοκαταστροφής, που μπορεί να φέρει τους Εργατικούς στην εξουσία επικεφαλής ενός προοδευτικού συνασπισμού.
Για «τραυματισμένο νικητή» κάνουν λόγο οι Times του Λονδίνου, ενώ οι Financial Times σημειώνουν ότι «στασίασε» εναντίον του το 41% των συντηρητικών βουλευτών και η Daily Telegraph εστιάζει στον διχασμό εντός των Τόρις
Η Sun λέει ότι ο πρωθυπουργός «επέζησε μετά βίας με 148 μαχαίρια στην πλάτη» σε μία διαδικασία που παρομοιάζει με την «νύχτα των μακριών μαχαιριών» (το ξεκαθάρισμα εντός των ναζί το 1934), αλλά στο... ξανθό!
Ο Guardian σημειώνει ότι ο Τζόνσον επιμένει να «γατζώνεται στην εξουσία» παρότι βαριά τραυματισμένος/ Το πάρτι τελείωσε είναι ο τίτλος που μοιράζονται η Daily Mirror και η Metro, ενώ ακόμη πιο ωμή η Daily Star κάνει λόγο για συνέχιση της παρουσίας ενός «Πινόκιο».
Αντίθετα η Daily Mail και η Daily Express προβάλλουν ένα μήνυμα ισχύος, με τον Τζόνσον να εμφανίζεται έτοιμος να οδηγήσει το κόμμα σε νέα εκλογική νίκη παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση.