ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Γουαϊδό ή Μαδούρο;


Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και την ισπανική Repsol SA να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη αποτελεί αναγνώριση προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Οι Μαδουραίοι νιώθουν πια ασφαλείς στην τοποθεσία Ελλάδα.
Κι εδώ τίθεται το ζήτημα: η Ελλάδα τι θα κάνει; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλαδή τι θα κάνει;
Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη που είναι εξαιρετικά διορατικός και στην εξωτερική πολιτική (όχι μόνο στα υπόλοιπα), ήταν να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γουαϊδό. Κυριακή εκλέχθηκε η ΝΔ, την αμέσως επόμενη Παρασκευή, μετά από 5 ημέρες τον αναγνώρισαν. 
Κωμικοτραγικό από μόνο του, μία νέα ευρωπαϊκή κυβέρνηση σπεύδει να αναγνωρίσει έναν πραξικοπηματία στην άλλη άκρη της Γης. Είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του κ. Μητσοτάκη και της παρέας του.
Τώρα λοιπόν το ερώτημα έχει να κάνει με ποια φάση βρισκόμαστε. Ποιον θεωρούμε πρόεδρο της Βενεζουέλας ρε παιδιά; Ολος ο κόσμος πια συνομιλεί με τον Μαδούρο. Εμείς τι κάνουμε; Με ποιον συνομιλούμε; Με τον -έχουμε να τη δούμε και μήνες αυτή την ψυχή- Γουαιδό; Με αυτόν θα συνεννοηθούμε αν θέλουμε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα; Ούτε μπιτόνι δεν θα πάρουμε...
Όταν ρωτήθηκε προ διμήνου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχετικά με το θέμα, παρ' ολίγο να πνιγεί ο άνθρωπος. Δεν ήξερε τι να απαντήσει, οπότε δεν απάντησε. Θα ρωτηθεί ξανά, no problem. Εχουν εγκλωβιστεί και διασύρονται.
Τον Ιάσονα Πιπίνη δεν τον αναφέρω καν. Τον φυλάμε για πιο γεωστρατηγικά ζητήματα, δεν τον αναλώνουμε με τα μικρά.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / EφΣυν