ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιώργο Δελαστίκ

Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε «τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου της Αριστεράς, του δημοσιογράφου..

και συγγραφέα Γιώργου Δελαστίκ.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Δελαστίκ απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους της περιόδου της Μεταπολίτευσης».
«Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις των δημοσιογράφων που σφράγιζε με το κριτικό του πνεύμα και την ευρυμάθειά του την επικαιρότητα, προσεγγίζοντας με τόλμη ακόμα και τα πιο απαιτητικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι «αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νεότερούς του δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργάστηκε, ανοίγοντάς τους δρόμους στη δημοσιογραφία».
Το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση σημειώνει:
«Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Γιώργος Δελαστίκ, δημοσιογράφος και διευθυντής του ΠΡΙΝ. Ο Γιώργος Δελαστίκ ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ ως το 1989, όπου και αποχώρησε και εντάχθηκε στο ΝΑΡ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Γ. Δελαστίκ».
Η Λαϊκή Ενότητα στο μήνυμά της για τον θάνατο του σπουδαίο δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Υπήρξε ο ορισμός του κομμουνιστή, αγωνιστή και διανοούμενου της Αριστεράς, ο οποίος παρέμεινε πιστός στις αρχές και στην ιδεολογία του, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του έως το τέλος», αλλά και «παράδειγμα μαχόμενου δημοσιογράφου, που αγωνίστηκε μέσα από την αρθρογραφία του ενάντια στην φτώχεια και στην κοινωνική αδικία και για την στάση του αυτή απολύθηκε από εφημερίδες, όπως από την Πρώτη το 1989 και από την Καθημερινή το 2007».
«Με το έργο του και το παράδειγμά του, ενέπνευσε πολλούς νέους δημοσιογράφους και αναδείχθηκε σε εμβληματική μορφή διανοούμενου της Αριστεράς. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του και στους οικείους του», καταλήγει.

Η ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή σήμερα το πρωί, ύστερα από μακροχρόνια ανίατη ασθένεια.
Η κηδεία του Γιώργου Δελαστίκ θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του και σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε.. στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Άρχισε να δουλεύει στη.. δημοσιογραφία το 1979. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αναλυτής στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Πρώτη», «Το Παρόν», «Καθημερινή», «Ελευθερία Λάρισας» και «Έθνος», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015, καθώς και στο περιοδικό «Επίκαιρα». Το 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό «Πριν», στο οποίο διετέλεσε διευθυντής, όπως, εν συνεχεία και στην εφημερίδα «Πριν». Εργάστηκε, επίσης, ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα «Δίαυλος 10», «ΑΝΤ1» και «MEGA».
Πραγματοποίησε δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έγραψε πέντε βιβλία: «Το τέλος των Βαλκανίων», «Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία», «Η νέα Γιάλτα», «Συνωμοσία στη Μεσόγειο», «Αφγανιστάν» και συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 αποχώρησε, διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζαννετάκη και πήρε ενεργά μέρος στη συγκρότηση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε πολλές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα τελευταία χρόνια της ενεργού πολιτικής του δράσης συμμετείχε και συνέβαλε με τις ιδέες και τη γνώση του στις προσπάθειες και τις αναζητήσεις για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο.
Ο Γιώργος Δελαστίκ όλα τα χρόνια της ζωής του παρέμεινε σταθερός στην ιδεολογία του και εργάστηκε με αξιοπρέπεια. Μέσα από την αρθρογραφία του πάλεψε ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά. Με το παράδειγμα και την ηθική του ακεραιότητα ενέπνευσε πολλούς νέους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν το επάγγελμα της μαχόμενης δημοσιογραφίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο.