ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Ο Ρουβάς μάς έλειπε...

Toυ Γ. Λακόπουλου 

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Σε όσους αρέσει ο Σάκης Ρουβάς ως τραγουδιστής και περφόρμερ του συρμού, δεν έχουν παρά να απολαμβάνουν τον ίδιο και το είδος της καλλιτεχνίας του που διακονεί.
Στη δισκογραφία, τις παραστάσεις που μετέχει και στην παιγνιώδη τηλεοπτική σταδιοδρομία του. Να..

ακούν τον καθόλου βαθυστόχαστο
δημόσιο λόγο του με τα όχι και πολύ πλούσια ελληνικά του. Δικό τους θέμα.
Σε μια περίοδο διόλου ανύποπτη πολιτικά, ο Ρουβάς αιφνιδίασε με το ύφος εμπλοκής του σε μια δημόσια διαμάχη -που άρχισε από τον Παύλο Πολάκη και τον αφορά.
Δικαίωμά του. Αλλά σε κάποιο σημείο των φλύαρων νομικίστικων κείμενων κατά Πολάκη προδόθηκε. Είπε επί λέξει: «Δεν σκοπεύω να κυλιστώ στον βούρκο που βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης».

Όπα! Έχουμε δει πολλές φορές στο δημόσιο βίο τα λάχανα να την πέφτουν στο μανάβη. Αλλά να μιλάει ένας αοιδός σαν τον Ρουβά, σε έναν πολιτικό της Αριστεράς -όσο ιδιότυπος και αν είναι -για βούρκο δεν το περιμέναμε. Ποιος ακριβώς είναι ο βούρκος του Πολάκη μάστορα; Και από ποια σκοπιά τον δείχνεις;
Οι αναγνώστες του Α.Π γνωρίζουν την σκληρή κριτική μας για τον Πολάκη. Επειδή ενώ ήταν υπουργός παραβίαζε τους κώδικες του ρόλου του και χρησιμοποιούσε ανάρμοστες εκφράσεις εναντίον οποίου του κατέβαινε κάθε φορά.
Δικαίωμά του να επικρίνει π.χ. τον Μητσοτάκη και τον Στουρνάρα, τα κανάλια και την άσκηση δημοσιογραφίας από μέρους τους. Αλλά ήταν αδιανόητο για μέλος κυβέρνησης να λέει «ρε Μητσοτακη», «ρε αρχιτραπεζίτη», «βοθροκάναλα» και άλλα συναφή, που δεν συνάδουν με το εκφραστικό ήθος της Αριστεράς.
Αλλά τα του Καίσαρος των Καίσαρι. Με τον Ρουβά κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει απρέπεια. Ανέφερε στη Βουλή πραγματικά περιστατικά:

– Μια τηλεοπτική εμφάνιση του Ρουβά, μεταφέροντας επακριβώς όσα είπε.
- Παλιές μιντιακές αναφορές που τον έφεραν όχι και πολύ εχθρικό προς τους Χρυσαυγίτες. -  Ότι ο Ρουβάς υπήρξε από τους follower του Κασιδιάρη στο Τουΐτερ.
Τίποτε από αυτά δεν είναι ανακριβές. Διάβασε απόψεις που δεν χάλκευε ο ίδιος, αλλά διατυπώθηκαν δημοσίως.
 Κατά τον Πολάκη εντάσσουν και τον Ρουβά σε μια ομάδα εκπροσώπων του θεάματος που σε ανύποπτο χρόνο, με τον τρόπο του ο καθένας, «συνέβαλαν στο να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου το νεοναζιστικό, φασιστικό και εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Μπορεί να κάνει λάθος στην ερμηνεία. Οποιοσδήποτε ωστόσο θα μπορούσε να τη δώσει. Τι ακριβώς σημαίνει η τοποθέτηση Ρουβά το 2012 ότι «δεν τον τρόμαξε» η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή, γιατί ήταν «απόφαση που παίρνει ο κόσμος», αλλά τον τρόμαζε «ο τρόπος που χειραγωγούν τον κόσμο οι πολιτικοί». Σε τι είδους στάση οδηγούν οι προβολές αυτών των διατυπώσεων;
Ο Ρουβάς θα έπρεπε να είναι μάλλον ευτυχής που του δόθηκε ευκαιρία να διευρύνει αυτό που δεν είχε διευκρινίσει για χρόνια. «Δεν με τρόμαξε και δεν με τρομάζει, όχι βεβαίως επειδή την υποστηρίζω, αλλά γιατί, κατά την γνώμη μου, οφείλουμε να μην στεκόμαστε με φόβο απέναντι σε τέτοιου είδους μορφώματα».
Μπόρεσε να εξηγήσει ότι ακολουθούσε τον Κασιδιάρη στο διαδίκτυο για να… ενημερώνεται. Όπως έκανε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό μάλλον τον εκθέτει. Αλλά και εδώ περί ορέξεως…
Επίσης ανέδειξε ότι «είναι γνωστά τόσο τα δημοκρατικά μου φρονήματα όσο και η απόλυτη προσήλωσή μου στους δημοκρατικούς θεσμούς». Η αλήθεια είναι ότι τα φρονήματά του δεν μας είχαν απασχολήσει ως τώρα.
Ο τραγουδιστής διακίνησε τις θέσεις του με εξώδικο- όπως είναι άλλωστε δικαίωμά του. Αλλά μπλέκοντας δικηγόρους έφτασε να αδικεί τον Πολάκη. Θεώρησε ότι η παρέμβαση του τον θίγει.. Προφανώς εννοώντας την ερμηνεία, όχι την μεταφορά των δικών του λόγων.
Ουδείς τον εμποδίζει να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, παρότι ο δημόσιος λόγος κρίνεται και αξιολογείται στα συμφραζόμενα της εκάστοτε συγκυρίας και όχι από τα δικαστήρια.
Αλλά από πού προκύπτει ότι ο Πολάκης θα κρυφτεί πίσω από την ασυλία του για να μην τον αντιμετωπίσει; Εξηγεί εκ των υστέρων την αντίθεσή του στην Χρυσή Αυγή, αλλά σπεύδει εκ των προτέρων να αποφανθεί για τη στάση εντός βουλευτή;
Αν είχε πάντως καλύτερη ενημέρωση θα ήξερε ότι ποτέ η Βουλή δεν θα άρει την ασυλία μέλους της επειδή σε συνεδρίασή της διατύπωσε τη γνώμη του επί πραγματικών περιστατικών. Αυτό ο Πολάκης θα το χρεωθεί;
Είναι φανερό ότι ο Ρουβάς ότι δεν θέλει να δοθούν εξηγήσεις και να κλείσει το θέμα. Αλλιώς θα δεχόταν τη διευκρίνηση Πολάκη ότι θα δεχθεί την «έστω καθυστερημένη» εξήγησή του για τη Χρυσή Αυγή, αν διαγράψει τον Κασιδιάρη από τη λίστα ενημέρωσης του.
Και οι πέτρες αντιλαμβάνονται ότι πολιτικολογεί. Και επειδή δεν καταλαβαίνει από πολιτική προσπαθεί να πατήσει τον Πολάκη στον κάλο μιλώντας για « βούρκο». Εκεί κάνει ατόπημα.
Είναι το μόνο που δεν μπορεί που δεν μπορεί να καταλογίσει στον πρώην υπουργό. Είναι αγενής, αγροίκος ενίοτε, απερίσκεπτος, αλλά στο βούρκο δεν βρίσκεται. Κάθε άλλο: είναι από τους διαυγέστερους πολιτικούς, όσο και αν τον εκθέτει το ύφος του.
Μπορούν άραγε να πουν το ίδιο όσοι απολαμβάνουν να χαρακτηρίσουν ως «Ρουβίτσες» νέα κορίτσια;

ΥΓ: Ο Ρουβάς ισχυρίσθηκε ότι ο Πολάκης – κρυπτόμενος , από τον ίδιο δικαστικά δια της ασυλίας του- θα «προσβάλλει την κρητική λεβεντιά», «για άλλη μία φορά». Μήπως να τη σταματούσε εδώ αυτή την σύγκριση;

- το κείμενο του Γ. Λακόπουλου είναι από το anoixtoparathyro