ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Τσεκούρι στα κονδύλια για τα Πανεπιστήμια

Σοκαρισμένη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα από τη δραματική μείωση της τακτικής χρηματοδότησης που επεφύλασσε η χθεσινή ανακοίνωση της κατανομής των κονδυλίων ανά Ιδρυμα. Με μειώσεις που κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως 4,5 εκατ. (!) σε σχέση με την περσινή επιχορήγηση, οι διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας δεν μπορούσαν να πιστέψουν.. ότι πρόκειται για το σύνολο της χρηματοδότησης.
Πολλοί νόμισαν ότι άρχισε έναν χρόνο νωρίτερα η εφαρμογή του νέου συστήματος που αρχικά δίνει το 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και αργότερα το 20% αν και εφόσον ικανοποιηθούν τα ποιοτικά κριτήρια που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Παρά το μακρύ γαϊτανάκι επαφών που παίχτηκε όλη μέρα, χθες, το υπουργείο δεν βρήκε λόγο να προβεί σε επίσημες διευκρινίσεις.
Το βέβαιο πάντως είναι πως όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε το νέο, αυστηρότερο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ (πέρυσι) είχε σαφώς επισημάνει πως θα ισχύσει από το 2022. Κι όμως, μέχρι αργά προχθες το βράδυ κυκλοφορούσαν φήμες, διαρροές και ασαφείς πληροφορίες για άμεση ισχύ του 80-20, οι οποίες προφανώς προκλήθηκαν από τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Ιδρυμάτων αλλά και τροφοδοτούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μη δυναμιτιστεί περισσότερο το κλίμα.

- περισσότερα στο ρεπορτάζ της Αννας Ανδριτσάκη στην ΕφΣυν ΕΔΩ