ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων δεν αφορά την ΕΣΗΕΑ;


Την Τετάρτη, παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης το βιβλίο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη όπου μεταξύ άλλων μίλησε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης.
Το βιβλίο, στο οποίο υπάρχει συνέντευξη της μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, στην ουσία βασίζεται σε έρευνα και σε συζητήσεις με.. 20 διακεκριμένους δημοσιογράφους και αφορά την ίδια τη Δημοκρατία, την ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση όπως και την αποκάλυψη και την έρευνα. Αφορά βεβαίως και την ίδια τη ζωή και την ύπαρξη των δημοσιογράφων.
Όπως είναι φυσικό το χαιρέτισαν όλες οι Ενώσεις Τύπου και Δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic, καθώς αποκαλύπτει το τι συμβαίνει στην ενημέρωση και πως ορισμένα συμφέροντα και βεβαίως κυβερνήσεις δεν συμβάλλουν (το αντίθετο μάλιστα) στο να αποκαλύπτεται η αλήθεια.
Η ίδια η επίτροπος μάλιστα δήλωσε πως δεν είδε την πραγματική επιθυμία και την προθυμία των πολιτικών ηγετών να προστατεύσουν την ελευθερία του Τύπου.
Μπορεί το βιβλίο με τον εύλογο τίτλο «Η αποστολή της ενημέρωσης: Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο μιλούν έξω από τα δόντια» να βρήκε απήχυση στην Ευρώπη, αλλά μάλλον η είδηση δεν έφτασε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Δηλαδή η Ένωση που θα έπρεπε όχι απλά να καλωσορίσει το βιβλίο που αποκαλύπτει όχι μόνον τις δυσκολίες των δημοσιογράφων αλλά και την προσπάθεια φίμωσης της Δημοσιογραφίας, σιωπά!
Η Ένωση που κατά καιρούς μιλά για δημοσιογραφική δεοντολογία και επιλεκτικά (δυστυχώς) βγάζει ανακοινώσεις, δεν έχει να πει τίποτα τόσο προς τους παλιούς δημοσιογράφους όσο και προς εκείνους που ξεκινούν τώρα! Δεν έχει να πει τίποτα για την προσπάθεια στρέβλωσης της πληροφόρησης, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε! 

- από το documentonews (περισσότερα ΕΔΩ)