ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Eφημερίδες: τι έδειξε η ακτινογραφία από μια (παραλίγο) ενίσχυση

Mια διακοσάρα χιλιάδες θα ήταν η ενίσχυση των περισσότερων εφημερίδων από τα κρατικά ταμεία, αν δεν αποσυρόταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ενίσχυση απολύτως ίδια για πολλά έντυπα, ανεξάρτητα με το πόσους εργαζόμενους απασχολούν, πόσες σελίδες έχουν, πόσα φύλλα πουλάνε, πόσες εκδόσεις κάνουν τον μήνα, πόσο αξιόπιστες είναι, πόσο συνεπείς απέναντι στο προσωπικό..
τους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία -παντού. Η ανακοίνωση της ενίσχυσης, ονομαστικά για κάθε έντυπο, μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε και πόσους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, έχουν σήμερα οι εφημερίδες. Εννοώ εφημερίδες, εφημερίδες• δηλαδή: χαρτί, μελάνι, τυπογραφείο, πιεστήριο, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί –όχι σάιτ, όχι ραδιόφωνο, όχι τηλεόραση, όχι γραφείο Τύπου.
Για πάρα πολλές ο αριθμός εργαζομένων που εμφανίζεται μοιάζει να αντιστοιχεί με «προσωπικό ασφαλείας». Ίσα ίσα για να βγαίνουμε, να γεμίζουμε τις σελίδες, να συνεχίζουμε την ισχνή κυκλοφορία μας! Υπάρχουν στη σχετική λίστα εφημερίδες με επτά, πέντε, τέσσερις τρεις, ακόμα και με έναν εργαζόμενο! Όλες θα εισέπρατταν το ίδιο: από διακόσιες χιλιάδες. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πραγματικοί γιατί εμφανίζουν εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Εκεί αποκαλύπτεται ΚΑΙ επίσημα το πώς βγαίνουν σήμερα οι εφημερίδες –τουλάχιστον οι περισσότερες. Με λίγους στο γνωστό παλιό μισθολόγιο και με πολλά «μπλοκάκια», πολλούς «τετράωρους» (όπως στα σούπερ μάρκετ), πολλούς συνεργάτες, πολλούς «μαθητευόμενους» –μαθητευόμενους όχι για μήνες, αλλά για χρόνια.
Τουλάχιστον οι για χρόνια εντός των τειχών γνωρίζουμε με πόσες δυσκολίες γεμίζουν οι σελίδες• με πόσο λίγα χέρια για πολλές δουλειές. Δηλαδή, την αρρώστια την ξέραμε. Απλώς με τη λίστα του αριθμού των εργαζομένων κατά έκδοση, είδαμε την ασθένεια και στην ακτινογραφία. Δόθηκε το φάρμακο, αλλά ανακλήθηκε -τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.
- από το Harddog