ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

49 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2019


Εκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα - Reporters Without Borders»

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα - Reporters Without Borders -RWF», σύμφωνα με την οποία μέσα στο 2019 έχασαν τη ζωή τους 49 δημοσιογράφοι, 57 έπεσαν θύματα απαγωγής και ομηρίας, ενώ 389 βρίσκονται στη φυλακή..
Αν και ο αριθμός των θανάτων δημοσιογράφων συνιστά ιστορικό χαμηλό, με δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία ο μέσος αριθμός δολοφονιών ήταν περίπου 80, η ΜΚΟ τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν σκοτωθεί 941 εργαζόμενοι στον Τύπο.
Σύμφωνα με την οργάνωση RWF, η μείωση του αριθμού των θανάτων οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι λιγότεροι οι νεκροί δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και το Αφγανιστάν, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Επίσης τονίζει ότι ο 63% των θανάτων ήταν έπειτα από στοχευμένες επιθέσεις.
Ειδικότερα, στο Μεξικό μέσα στο 2019 σκοτώθηκαν 10 δημοσιογράφοι -τόσοι έχασαν τη ζωή τους και το 2018. Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική σκοτώθηκαν συνολικά 14, όσοι και στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο αριθμός για τη Λατινική Αμερική μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί οι θάνατοι ακόμη 8 δημοσιογράφων στη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό, την Ονδούρα, την Κολομβία και την Αϊτή.
Η οργάνωση σημειώνει ότι μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των δολοφονιών δημοσιογράφων, αλλά την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο αριθμός συλλήψεων δημοσιογράφων κατά 12% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας συνολικά τους 389 έως την 1η Δεκεμβρίου.