ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Δεν είναι πλαστική σφαίρα, λέει ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ...

...σε κάθε περίπτωση όμως ερευνάται το περιστατικό

Σε σοβαρή καταγγελία για χρήση και πλαστικών σφαιρών από αστυνομικούς κατά την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι, προχώρησε  ο Γιάννης Ραγκούσης ασκώντας ταυτοχρονα σκληρη κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβερνηση Μητσοτακη σημειώνοντας πως έχουν..
«την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία με την οποία.. παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος».
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρός Σταυρός (δείτε ΕΔΩ), καταγγέλλει πως οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον μια γυναίκα εξ επαφής στο στήθος με πλαστική σφαίρα.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο κι έδωσε την δική του εκδοχή για τα όσα εγιναν κατά την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι και τις καταγγελίες της Έρσης Σπαρτιώτη - Ινδαρέ (δείτε ΕΔΩ) της γυναίκας του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ που κρατείται στη ΓΑΔΑ με τους δύο τους γιους μετά από προσαγωγή, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη.
.
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θ. Χρονόπουλος ισχυρίστηκε:

Αναφορικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για αστυνομική βία και τον τραυματισμό γυναίκας από πλαστική σφαίρα: Δεν είναι πλαστική σφαίρα, θα βγει σχετική ανακοίνωση σε λίγο. Όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις όπου χρειάστηκαν και όπου υπήρχαν μπαίνουν μέσα στη σχετική δικογραφία, θα είναι σε γνώση των εισαγγελικών αρχών. Σε καθε περίπτωση για το σύνολο των καταγγελιών που υπάρχουν, και για τις 3 στις επιχειρήσεις που έγιναν χθες, θα αναλάβει η διεύθυνση Εσωτερικων Υποθέσεων προκειμένου να δει αν ευσταθούν ή όχι.   
Δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, σε κάθε περίπτωση όμως ερευνάται το περιστατικό, εννοείται πως η καταγγελία έχει καταγραφεί, και ερευνάται από εμάς.

Για τις καταγγελίες του δικηγόρου Μαντά: Στην επιχείρηση που έγινε, και θεωρώ οτι αναφέρετε στην οδό Ματρόζου στην κατάληψη υπήρχε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να αποδοθεί το συγκεκριμένο κτίριο στους νόμιμους κάτοχους του και βέβαια σε κάθε περίπτωση αλλά και στη συγκεκριμένη, υπήρχε εισαγγελικός λειτουργός μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατάληψη υπάρχουν οι καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων οι οποίες αναφέρουν ότι τους έχουν αναγνωρίσει και υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία αναμένονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Υπάρχουν και μπογιές πάνω στα συγκεκριμένα άτομα τις οποίες πέταγαν προς τους αστυνομικούς.
  Ο πατέρας των δύο έχει συλληφθεί όχι για συμμετοχή στην κατάληψη αλλά για αντίσταση κατά της αρχής. Οι δύο συλληφθέντες που συμμετείχαν στην κατάληψη συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τους από την ταράτσα της κατάληψης στην ταράτσα του σπιτιού τους η οποία έχει επαφή και πρόσβαση.
  Είναι 8 οι συλληφθέντες για τη συμμετοχή στις καταλήψεις και η μια του πατέρα για αντίσταση, είναι κυρίως για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ερωτηθείς αν οι καταγγελίες για αστυνομική βία καταλήγουν σε πειθαρχικές κυρώσεις απάντησε:
Βεβαίως και μάλιστα έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πειθαρχικά δίκαια τόσο η διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη βγάζουνε κάθε χρόνο ετήσιες εκθέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες δεν γίνονται απλά για να ερευνούνται αλλά υπάρχουν και ποινές υπάρχει και διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τα αστυνομικά όργανα αλλά αυτό είναι το σωστό να γίνει και έτσι πρέπει να γίνει και έτσι γίνεται.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλες εκκενώσεις καταλήψεων το προσεχές διάστημα είπε:
 Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα των εκκενώσεων. Όλα τα κτήρια θα αποδοθούν στους νόμιμους κατόχους αυτό είναι το σχέδιο.