ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Εκοψαν τη χρηματοδότηση και από τις περιφερειακές εφημερίδες

Δεν είναι μόνο οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας λοιπόν που δεν θα πάρουν την ενίσχυση, είναι και ο επαρχιακός Τύπος. Και ας ήταν σε άλλο πρόγραμμα, εντελώς διαφορετικό.
Οι ανακοινώσεις των Ενώσεων τα λένε όλα.
"Μαύρα Χριστούγεννα για τον περιφερειακό Τύπο
Το Πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ματαιώθηκε σιωπηρά,..
επιδεινώνοντας τα οικονομικά των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας σ' αυτές. Κανείς εκ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που ως γνωστόν εδρεύουν στο πρωθυπουργικό Γραφείο εφόσον εκεί μεταφέρθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητες, δεν είχε τη δημοκρατική ευαισθησία και την ευγένεια τουλάχιστον να ενημερώσει για τους λόγους της μη εφαρμογής αυτής της νομοθετημένης υποχρέωσης απέναντι στις επιχειρήσεις του περιφερειακού Τύπου. Κι ας ήταν αυτή, η ελάχιστη ανταπόδοση πόρων, ουσιαστικά υπέρ της απασχόλησης στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, για την εκτίναξη των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με την επίκληση μνημονιακών προβλέψεων.
Η έργω απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά αποκαλύπτει τις εδραιωμένες, χρόνιες και μη ομολογημένες πεποιθήσεις για την ελληνική περιφέρεια και τον Τύπο της, σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.
Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων υπενθυμίζεται ότι πρωτοστάτησε τον Απρίλιο του 2019 σε πανελλαδική διαμαρτυρία των επιχειρήσεων Τύπου για τις επαχθείς εναντίον τους ρυθμίσεις, γεγονός που προκάλεσε και τη νομοθέτηση του τετραετούς Προγράμματος ενίσχυσης.
Ο ΣΗΠΕ θα εμμείνει σ' αυτήν την στάση αρχών, καλώντας τους φορείς της ελληνικής περιφέρειας να πράξουν αναλόγως και τους βουλευτές να μεταφέρουν το δίκαιο αίτημα στη Βουλή και να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του Προγράμματος. Ο ΣΗΠΕ επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος των μελών του απέναντι σ' αυτήν και σε κάθε άλλη τέτοια διοικητική αυθαιρεσία.
Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων "

"Αδικαιολόγητο το «πάγωμα» των μέτρων στήριξης στον Περιφερειακό Τύπο
Η ανάκληση της απόφαση χρηματοδότησης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που συμπαρέσυρε -αδικαιολόγητα- και την χρηματοδότηση των εφημερίδων της Περιφέρειας (θυμίζουμε ότι περιλαμβάνονταν σε άλλη ΚΥΑ και με διαφορετικά κριτήρια), εγείρει πολλά ερωτηματικά, άσχετα αν εξ' εξαρχής ήμασταν αντίθετοι στον σχεδιασμό των Μέτρων Στήριξης που ουσιαστικά άφηνε εκτός σχεδόν το σύνολο των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων και ένα μεγάλο μέρος των ημερησίων.
Άλλωστε, η θέση της Ε.Ι.Ε.Τ. ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα έκδοσης της Κοινής Υπουργικής, όταν άλλες Ενώσεις πανηγύριζαν αγνοώντας τα τραγικά λάθη που αυτή περιείχε.
Με συνεχείς επιστολές μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης, επισημάναμε τον λανθασμένο σχεδιασμό των Μέτρων Στήριξης του Περιφερειακού έντυπου Τύπου, ζητώντας, έστω και την ύστατη ώρα, την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αντικαθιστώντας το κριτήριο του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με το κριτήριο των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν οι προκύπτουσες αδικίες και θα ενισχυθούν πραγματικά και ο περιφερειακός τύπος αλλά και η απασχόληση.
Παράλληλα, παρουσιάσαμε υπαρκτά παραδείγματα για το πως αδικούνται πολλά έντυπα και πως ευνοούνται κάποια άλλα (λιγοστά), ενώ επισημάναμε και άλλες "ατέλειες" της Απόφασης που θα προκαλούσαν ξεκάθαρες αδικίες σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιφερειακών εφημερίδων.
Καθώς λοιπόν, "πάγωσαν" και τα μέτρα στήριξης που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπου (ουδείς μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για ποιούς λόγους συνέβη αυτό), η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση μεταξύ του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα και των Δ.Σ. των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου, ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα άρει τις αδικίες και θα στηρίξει πραγματικά τις περιφερειακές εφημερίδες.
Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου"
- πηγή: e-tetradio