ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Τέλος, μετά το φιάσκο, στην επιχορήγηση των εφημερίδων...

Το φιάσκο και οι παλινωδίες με την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υπαγωγή δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των εκδοτών εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, έχουν και συνέχεια. Άλλα έλεγε το μεσημέρι (ΕΔΩ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και άλλα ανακοίνωσε μετά από λίγες ώρες για την (μη) οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων που πάει πλέον για το 2020 («το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί..
για το 2019 και θααντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση»).
Τελικά με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά την ενημέρωση από Πέτσα, δεν θα ισχύσει ο νόμος για την επιχορήγηση των εκδοτών εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας ενώ το ποσό (6,7 εκατ. ευρώ) που είχε εξασφαλιστεί για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την υποχρέωση να αρχίσει από την Παρασκευή κύκλο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων) προκειμένου να διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στ. Πέτσας αναφέρεται:
«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.
Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.
Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».