ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Και οι δημοσιογράφοι υποβάλουν πόθεν έσχες...

Ανακοίνωση υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες για τους δημοσιογράφους έβγαλε η ΕΣΗΕΑ που ενημερώνει:

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Υπενθυμίζουμε ότι η λήξη της υποβολής των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» για το οικονομικό έτος 2018 είναι στις 30/10/2019 (τρεις..
μήνες μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2018 που ήταν στις 30/7/2019).


2) ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ
  • Η δήλωση «πόθεν έσχες» θα υποβληθεί αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, αφού η πρόσβαση στο νέο σύστημα «ΠΟΘΕΝ» θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet. Για το λόγο αυτό απαιτείται οι υπόχρεοι υποβολής να είναι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών του Taxisnet.
  • Στις ετήσιες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» οι υπόχρεοι δηλώνουν τις μεταβολές που έχουν επέλθει επί της συνολικής περιουσιακής τους κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση. Εάν δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή οι υπόχρεοι επαναλαμβάνουν την περιουσιακή τους κατάσταση ως έχει.
  • Οι υπόχρεοι καλούνται να συμπληρώσουν δύο ηλεκτρονικά αρχεία, τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και τη Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΠΟΘΕΝ».
  • Αρμόδια Αρχή, στην οποία οι υπόχρεοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, είναι η Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 207 & ΑΛΚΙΦΡΟΝΟΣ 92 Τ.Κ. 11853 Τηλ.:210-34.01.945, 946, 951, Fax: 210-34.01.944, e–mail: pothen@hellenic–fiu.gr) και ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenic-fiu.gr.
3) ΥΠΟΧΡΕΟΙ
  • Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων Ενώσεων Συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.
  • Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο για τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, από τη σύζυγό του για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία και από τους δύο συζύγους από κοινού, για τα περιουσιακά στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους.
  • Είναι υποχρεωμένα σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
  • Ο υπόχρεος σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης οφείλει να δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία και του εν διαστάσει συζύγου, ο δε εν διαστάσει σύζυγος οφείλει να εγκρίνει τη δήλωση του υποχρέου εφαρμοζομένης, σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας του, ειδικής διοικητικής διαδικασίας ενώπιον του οργάνου ελέγχου.
4) ΈΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • Η υποχρέωση για δήλωση «πόθεν έσχες» ξεκινάει για τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας του δημοσιογράφου (αρχική δήλωση). Η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά το χρόνο κτήσης της ιδιότητας του δημοσιογράφου και όχι κατά το χρόνο υποβολής της.
  • Τα μετέπειτα έτη, η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο για όσο διάστημα ο υπόχρεος ασκεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα ή διατηρεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου και συνεχίζεται και για το επόμενο έτος μετά την παύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, υποβάλλεται δε εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» διατηρείται και για το επόμενο έτος μετά το έτος συνταξιοδότησης των δημοσιογράφων, καθ’ όσον η δήλωση «Πόθεν Έσχες» αφορά στο προηγούμενο έτος που ασκούσαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου, εκτός και αν συνεχίζουν να προσφέρουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες κατά τα ανωτέρω, όντες συνταξιούχοι, οπότε υποχρεούνται κανονικά στην υποβολή δήλωσης «Πόθεν Έσχες».
  • Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης μπορούν να συμπληρωθούν σε προθεσμία ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας και όχι από την υποβολή.

5) ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  • Η υποχρέωση δήλωσης μετρητών (πλην των μετρητών που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πιστωτικών ή τραπεζικών ιδρυμάτων) και κινητών πραγμάτων ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ κατ’ αξίαν αντιστοίχως.
  • Δηλώνεται κάθε κινητό που υπερβαίνει σε αξία τις 40.000 ευρώ, συνοδευομένης της δήλωσης από τα παραστατικά αγοράς ή τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά ή εκτίμηση της εμπορικής αξίας του κινητού από εκτιμητή του μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

6) ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • Εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας η υποβολή της δήλωσης γίνεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου εκατό (100) ευρώ. Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου τριακοσίων (300) ευρώ.
  • Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο εξήντα (60) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Επίσης, θεωρείται ανακριβής και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Τέλος, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 €, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
  • Πλέον ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης πόθεν έσχες.
  • Ο έλεγχος γίνεται εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση που προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ή της παραγράφου 2 του άρθρου 6Α (αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του υποχρέου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ), ο έλεγχος μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής των αδικημάτων.
  • Σε όσους καλούνται για έλεγχο και δεν ανταποκρίνονται προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 50-300 €, που εισπράττεται κατά τον ΚΕΔΕ.