ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να εξαγοράσει η ΕΡΤ τη Forthnet

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, καταγγέλλοντας συγκέντρωση στον χώρο του Τύπου και σύγκρουση συμφερόντων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης που υπογράφουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε το..
γάντι στην κυβέρνηση προτείνοντας την εξαγορά της Forthnet (στην οποία ανήκει η Nova) από την ΕΡΤ.
Τη σχετική πρόταση «με την αξιοποίηση του αποθεματικού του Οργανισμού, που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ», ώστε «να επικρατήσει διαφάνεια στην ποδοσφαιρική και τηλεοπτική αγορά», έκανε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία που εξελίσσεται θα πολλαπλασιάσει, αν ευοδωθεί, τις στρεβλώσεις σε συγκεκριμένες αγορές και την ίδια ώρα η ΝΔ επιλέγει να «βάλει για ύπνο τον “μεγάλο γίγαντα”, την ΕΡΤ, όπως έκανε όταν –με το “μαύρο” στη δημόσια τηλεόραση- την απέκλεισε από το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, που τελικά κέρδισε η Digea». Επισήμανε, δε, το φαινόμενο του «μπερλουσκονισμού» που αναπτύσσεται και στη χώρα μας από τη δράση συγκεκριμένου επιχειρηματία, τονίζοντας πως αυτό θα πλήξει το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για μια νέα «κανονικότητα» που ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδοκιμάζουν δημόσια την νέα κατάσταση. Και αυτή η «κανονικότητα» επιτρέπει τη δρομολόγηση διαδικασιών, όπως η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego, που δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις.

«Είναι πρόκληση το τεράστιο κούρεμα δανείων της Forthnet ως 85%, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ειδικά όταν αυτή την απόφαση παίρνουν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και είναι επίσης πρόκληση να υλοποιηθούν οι φήμες που λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν 9 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. ευρώ του αποθεματικού για να καλυφθούν τα αποτελέσματα τέτοιου είδους επιλογών. Να δίνεται, δηλαδή, ο κόπος και ο ιδρώτας των φορολογουμένων για την κάλυψη των απωλειών από το κούρεμα ιδιωτικών χρεών και όχι για φοροελαφρύνσεις ή ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς σημείωσε επίσης πως με την πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, μία ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων τα ταμεία όλων των υπολοίπων ομάδων, αφού ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.

«Με λίγα λόγια, το ταμείο του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του Ατρομήτου και των υπολοίπων θα ελέγχεται από τον Ολυμπιακό. Όλες οι ομάδες θα περιμένουν να δεήσει ο ιδιοκτήτης της δορυφορικής πλατφόρμας, που είναι και ιδιοκτήτης μεγάλης ομάδας, πότε θα πληρωθούν τα συμβόλαια, τα οποία αποτελούν το 80% ως 90% των συνολικών εσόδων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει τη διαδικασία.

«Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα έχουμε έναν ιδιοκτήτη που θα ελέγχει και εφημερίδες και κανάλι και ραδιόφωνο και μια σειρά από site και το πρακτορείο διανομής Τύπου. Δεν σας αφορά αυτό ως συγκέντρωση στο χώρο του Τύπου;», ρώτησε, επισημαίνοντας πως υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Προλαβαίνοντας τυχόν υποθέσεις της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Forthnet, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε τον Βήμα FM και τον έκλεισε, αγόρασε Τα Νέα και έκανε απολύσεις. Δεν μας έχει δείξει διάθεση να διασώσει θέσεις εργασίας».

O Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε ότι «η επιστροφή της ΝΔ σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου θεσμικής παρακμής και χειραγώγησης των MME».
«Έχουμε σειρά ενεργειών συγκεκριμένου επιχειρηματικού συμφέροντος, δηλαδή την υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου του «Άργους», που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις χρηματοροές ανταγωνιστικών εντύπων. Το ίδιο μοτίβο παρακαλουθούμε και με την εξαγορά της Forthnet», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Είπε ακόμη, πως «μπορεί τελικά να μην είναι η κυβέρνηση εκείνη που σχεδιάζει και οι επιχειρηματίες που εκτελούν, αλλά οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν και η κυβέρνηση που εκτελεί αυτό το σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός νέου καθεστώτος πλήρους και απόλυτου ασφυκτικού ελέγχου της δημόσιας ζωής».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν στη Βουλή την επίκαιρη επερώτηση, καταγγέλλουν ότι, ενώ το χρέος της FORTHNET αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ, η πρόταση της Alter Ego που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ.
«Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός. δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι στον όμιλο FORTHNET συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών NOVA που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ.

- πηγή: efsyn.gr