ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η ταβέρνα του «Χολέβα», το πράσινο εξτρέμ και ο αξέχαστος Πάνος Γεραμάνης


Άδεια και έρημη από χρόνια, αλλά με την επιγραφή στη θέση της και ολοκάθαρη, μια παλιά ταβέρνα στη Ριζούπολη, η ταβέρνα του «Χολέβα», είναι εκεί για να θυμίζει ένα παρελθόν γεμάτο ζωντάνια, καλά φαγητά και γνωστά πρόσωπα της τέχνης, του αθλητισμού και της πολιτικής που απετέλεσαν μαζί με πολύ άλλον κόσμο τη σταθερή πελατεία της. 
Η ταβέρνα για πολλά χρόνια ήταν ιδιοκτησίας δύο αδελφών, του Κώστα και του Γιάννη Χολέβα. Ο δεύτερος υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, πρώτα του Απόλλωνα και ύστερα του Παναθηναϊκού. Εξαιρετικός όταν πέρασε στη θέση τού δεξιού εξτρέμ, ταχύτατο, από εκείνα τα παλιά που έπαιζαν «πάνω στον ασβέστη», δηλαδή που έτρεχαν και ντρίμπλαραν ακόμα και πάνω στη γραμμή τού πλάγιου άουτ.

Για την ταβέρνα του «Χολέβα» είχε γράψει στα Νέα το 2002 ο αξέχαστος Πάνος Γεραμάνης, μετά από την επίσκεψή του εκεί ένα ζεστό φθινοπωρινό βράδυ. Έφυγε από τη Χρήστου Λαδά με άλλους δύο συναδέλφους, μετά από τη δουλειά στην εφημερίδα, αναζητώντας έναν δροσερό χώρο «για κανένα καρτούτσο και κανά κοψίδι».
«Μόλις πιάσαμε τραπέζι έξω στην αυλή αρχίσαμε να νιώθουμε πιο άνετα» έγραφε ο Πάνος, που συμπλήρωνε: 
«Στο βάθος της αυλής, σ’ ένα μεγάλο τραπέζι, ο Μιχάλης Κότσης με την κιθάρα του και κάποια άλλα παιδιά που ήταν κοντά του έπαιζαν Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκο».
Όσο για το περιβάλλον του μαγαζιού «είναι πολύ ευχάριστο, το σέρβις άψογο και η κουζίνα διαθέτει τις ωραιότερες γεύσεις. Όλα τα φαγητά γίνονται με ελαιόλαδο και πολύ αγνά υλικά», έγραφε.
Η ταβέρνα του «Χολέβα» λειτουργούσε στη Ριζούπολη, στο ίδιο σημείο, από το 1948.

- από το harddog